Parkinsonin diagnosointi ja tutkimustulokset
Minulla on juuri todettu Parkinsonin tauti, tuloksen sain 3.2.2010. Olen 57-vuotias toimistotyöntekijä. B-CIT tutkimuksen tulokseni oli: Oikea tyvitumake kerää radiolääkettä putamen-alueelle selkeästi huonommin kuin vasen, joka kuvautuu normaalina. Ncl caudatukset ovat sangen symmetriset. Spesifiset kertymät oikea/vasen: 5.4/6,0.
Mitä tarkoittaa tuo em. 5.4/6.0? Voiko diagnoosista päätellä taudin tasoa? Onko se lievä, keskiasteinen vai vaikea?
Toinen kysymykseni koskee tämän nettilinkin Ajankohtaista-palstan tutkimustulosta, josta sanotaan näin: ”Merkittävä edistysaskel Parkinsonin taudin hoidossa. Juuri julkaistu ADAGIO-tutkimus osoittaa että Parkinsonin taudin varhaisessa vaiheessa aloitettu rasagiliini hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä. Uuden tuloksen odotetaan vaikuttavan lähitulevaisuudessa sairauden hoitokäytäntöihin sekä Suomessa että muualla maailmassa.”
Onko minulla mahdollisuus juuri sairastuneena saada tätä lääkettä jostain kautta? Minne minun pitäisi ottaa yhteyttä? Tietysti aion kysyä sitä omalta neurologiltani.
Odotan vastaustanne ja pyrin kaikin keinoin sopeutumaan ja hyvin hoitamaan uutta sairauttani. Vastauksesta etukäteen Kiittäen!
Sinulle on tehty aivojen isotooppitutkimus ns. SPECT-laitteella. Merkkiaineena oli käytössä beta-CIT, jonka sitoutuminen kuvastaa aivojen tyvitumakkeiden dopamiinitoimintaa. Mitä alhaisempi on sitoutuminen (suhdeluku), sitä matalampi on toimivien dopamiinisolujen määrä kyseisellä alueella. Lausunnossasi todetaan, että oikea putamen (= eräs tyvitumake) kerää merkkiainetta vähemmän kuin vasen putamen. Tämä on tyypillinen löydös jos oireita on erityisesti vasemmalla. Huom. alenema oikeassa tyvitumakkeessa on yhteydessä vastakkaisen puolen (vasemman) oireisiin. Radat menevät ristiin tällä tavalla. Lausunnossasi myös todetaan, että nucleus caudatuksissa (= eräs toinen tyvitumake) merkkiaine sitoutuminen on symmetristä. Myös tämä on tyypillistä Parkinsonin taudissa. Tavallisesti taudin alkuvaiheessa SPECT-tulos on poikkeava vain putamenien osalta, kuten sinulla.
Numeroista ei voi suoraan päätellä taudin tasoa, vaikkakin oireiden vaikeusaste on yhteydessä tämän merkkiaineen sitoutumiseen. Hyvin hankalaoireisessa taudissa merkkiainetta ei enää sitoudu juuri lainkaan tyvitumakkeisiin. Taudin vaikeusasteen määrittelee pikemminkin yksilölliset oireesi.
Lääkehoidosta sinun kannattaa keskustella oman neurologisi kanssa. Hän tuntee sinut ja tautisi parhaiten. Lääkitysvalintaan alkavassa taudissa vaikuttavat monet tekijät.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri