Parkinsonin taudin ennusteesta uutta tietoa

Parkinsonin tautia pidetään vakavana sairautena, joka ei kuitenkaan hoidoissa tapahtuneen kehityksen ansiosta enää lyhennä ihmisen elinaikaa. Tästä huolimatta sairastuneiden elinaika saattaa vaihdella huomattavasti ja osa menehtyy tautiinsa selvästi muita aiemmin.

Lue lisää »

Parkinsonin tauti johtuu hermosolujen tuhoutumisesta

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä neurologinen sairaus, joka saa alkunsa, kun liikkeiden-, asennon- ja tasapainon säätelyyn osallistuvat hermosolut aivoissa alkavat hiljalleen tuhoutua.

Lue lisää »

Parkinson-diagnoosi perustuu huolelliseen lääkärintutkimukseen

Parkinsonin taudin määritys perustuu aina huolelliseen lääkärintutkimukseen, joka koostuu yleensä haastattelusta ja neurologisesta tutkimuksesta. Haastattelua pidetään yleisesti lääkärintutkimuksen tärkeimpänä osana, joten potilaan ja hänen läheistensä rooli on tässä avainasemassa.

Lue lisää »

Parkinsonin taudin syytä ei toistaiseksi tiedetä

Parkinsonin taudin aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta, vaikka asiaa on tutkittu paljon ja tutkitaan edelleen. Erilaisten ympäristötekijöiden vaikutusta Parkinsonin taudin syntyyn on selvitelty runsaasti, mutta toistaiseksi mitään yksittäistä ympäristötekijää ei voida tieteellisin perustein todistaa sairauden ainoaksi aiheuttajaksi.

Lue lisää »

Riski sairastua yleistyy iän myötä

Parkinsonin tauti alkaa keskimäärin 60-vuotiaana, ja useimmille tauti kehittyy 50. ja 80. ikävuoden aikana. Alle 30-vuotiailla Parkinsonin tauti on erittäin harvinainen. Riski sairastua Parkinsoniin siis kasvaa iän myötä.

Lue lisää »