Sairauden kieltävä omainen

Appiukollani on noin puolen vuoden ajan ollut hienojakoista pään ja kaulan tärinää, kasvavissa määrin. Vastikään kahvipöydässä minä ja muutkin pöydässä olijat huomasimme käsien hienoa tärinää. Anoppi joutui ojentamaan hänelle esim. sokerikon, kun ei saanut otetta. Anoppi sanoi, ettei hänelle kestä asiasta puhua, kieltää minkään olevan vialla.

Miten voisin ohjata appeni hienotunteisesti tutkimuksiin? Tuntuu, että appeni yrittää peitellä oireita, vaikka selvästi hän kärsii niistä.

Ehdottaisin asian ottamista esille rauhallisissa olosuhteissa, kun olet appesi kanssa kahdestaan. Kuin ohimennen voit mainita, että olet huomannut ajoittain pientä vapinaa hänen käsissään ja kysyä tuntuuko se haittaavalta. Mikäli vastaus on kielteinen, ei taida olla edellytyksiä asian viemiseksi eteenpäin. Muussa tapauksessa voit sanoa, että olet kuullut nykyään olevan tehokkaita lääkkeitä joilla vapina saadaan monesti täysin pois (tämä pitää myös paikkansa). Mikäli hän vaikuttaa vastaanottavalta tämän suhteen, ehkä päästään asiassa eteenpäin ja keskustelemaan, missä vapinaa voitaisiin parhaiten hoitaa. Kuten aina, hoitoon hakeutuminen jää viime kädessä potilaan päätettäväksi.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen