Lääkkeiden ottaminen vaikeaa

Isällä on Parkinson diagnoosista 12 vuotta. Hän on nyt 82-vuotias. Jäykkyys vaivaa ja askel on lyhyt. Nyt ongelmana on lääkkeiden ottamisen vaikeus nielemisongelman takia. Lääke tarttuu kurkkuun ja joskus ruokakin yskittää kovasti. Makuulla tulee yskimistä ja isä valittaa, että pala on kurkussa. Suuta kuivaa usein.

Mikähän neuvoksi? Voiko levodopa/karbidopa/entakaponia jauhaa? Onko yskänlääkkeistä apua? Entä luontaistuotteista, joku on kehunut tyrniöljyä?

Levodopa/karbidopa/entakaponia voi jauhaa, murskata tai puolittaa kunhan ottaa lääkkeen kerralla (eikä esim. puoli tablettia nyt ja puoli tablettia tuntia myöhemmin). Levodopa/karbidopa/entakaponin tuoteselosteessa tosin sanotaan, että lääke tulisi ottaa kokonaisena, mutta tämä tarkoittaa siis sitä, että koko yhden tabletin lääkeannos tulee ottaa kerralla vaikkakin se olisi jauhettuna. Yskänlääkkeistä ei todennäköisesti saa apua nielemisvaikeuksiin. Tyrnistä (Hippophae rhamdoines) ei myöskään ole tutkittua tietoa ainakaan nielemisvaikeuksien osalta.

Toivottavasti lääkkeen jauhamisesta tulee riittävä apu. Suosittaisin isääsi myös ruokailemaan vain hyvän lääkevaikutuksen aikana (esim. n. 1 tunti lääkkeen ottamisesta). Hänen ruokailuaan saattaa lisäksi helpottaa ruokien soseuttaminen valmiiksi sekä liian nestemäisten ruokien saostaminen.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen