Elämänlaatu lähtee korvien välistä

Eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Maria sai Parkinsonin taudin diagnoosin vajaa vuosi sitten. Tulevaisuuden kauhukuvien maalailun jälkeen hän on hyväksynyt tilanteen, muuttanut Helsinkiin ja uppoutunut kaulaansa myöten Länsi-Helsingin Parkinson-kerhon toimintaan. Kerhon tarjoamat vertaiskokemukset ja aktiivinen toiminta pitävät Marian liikkeessä. Lisäksi lapsenlapset antavat voimia ja rikkautta arkeen.

Lue lisää »

Ylä- ja alamäkiä Parkinsonin taudin matkassa

Mika tunsi olevansa kolmekymppisenä elämänsä huipulla ja saavuttaneensa asioita, joita oli aina tavoitellut. Hyvä työpaikka, parisuhde ja aktiivinen elämä olivat elämän keskipisteessä. Sitten kaikki muuttui. Vuosituhannen vaihteessa Mika havahtui vasemman käden tahattomaan heilumiseen. ”Luulin, että käden heiluminen ja jäykkyys johtui salilla revähtäneestä olkapäästä, mutta eihän se siitä johtunut. Kaikki oli seurausta Parkinsonin taudista.”

Lue lisää »

Tavoitteiden avulla kohti unelmia

Sairastuminen muuttaa ihmisen suhtautumista elämään. Kun vakavan sairauden diagnoosi tulee työikäiselle, huoli tulevaisuudesta lisääntyy entisestään. Läheisten tuen ja positiivisen elämänasenteen avulla vaikeudet voidaan kuitenkin kääntää voitoksi. Matkalla voi löytyä myös rohkeutta, jota ei tiennyt edes omaavan.

Lue lisää »

Martti Leppänen- oman elämänsä orkesterinjohtaja

59-vuotiaalla Martti Leppäsellä todettiin Parkinsonin tauti vuona 2009. Diagnoosia edelsi kolme pitkää vuotta oireilua, arvailua ja tilanteeseen sopeutumista, joihin diagnoosi toi lopulta helpotuksen. Vaikka Parkinsonin tauti on elinikäinen ystävä, Martti on osoittanut, että oikealla hoidolla, liikunnalla ja positiivisella asenteella sairaudelle ei kuitenkaan tarvitse antaa periksi.

Lue lisää »

Herkempää viivaa

Muutama vuosi sitten seisoin luokassa liitutaulun edessä ja tajusin, että minun oli vaikea nostaa kättäni taululle. Olin kuvataideopettaja, joten käteni olivat aina olleet luotettavat ja tottelevaiset työkaluni.

Lue lisää »

Aktiivisesti osallistumalla tietoa ja elämäniloa

Oli sokki, kun sain tietää sairastavani Parkinsonin tautia – en edes tiennyt, minkälainen sairaus oli kyseessä. Olin vuoden verran havainnut itselläni vapinaa oikeassa kädessä, mutta ajattelin sen johtuvan rasituksesta

Lue lisää »

Karaokea rakastava Aune ei pelkää puhua Parkinsonin taudista

Ensimmäiset oireet Parkinsonin taudista ilmenivät minulla hektisessä elämänvaiheessa ollessani nelikymppinen.

Lue lisää »

Arki Parkinsonin kanssa

Selviytyminen arjen askareista mahdollisimman itsenäisesti on monelle tärkeää. Pienetkin arjen asiat voivat hankaloitua taudin myötä.

Lue lisää »

Railin videokertomus

Raili on Parkinson-potilas ja hän kertoo omista ensioireistaan sekä liikunnan merkityksestä Parkinson-diagnoosin jälkeen.

Lue lisää »

Sinikan videokertomus

Sinikka on Parkinson-potilaat ja kertoo omista ensioireistaan sekä liikunnan merkityksestä Parkinson-diagnoosin jälkeen.

Lue lisää »

Katso parhaat vinkit arjessa selviytymiseen

Tutustu käytännöllisiin vinkkeihin, miten selviytyä arjesta Parkinsonin taudin kanssa.

Lue lisää »