Parkinsonin taudin epäily

Voisiko minulla olla Parkinsonin tauti? Olen 55-vuotias. Minulla on seuraavia oireita: oikea käteni vapisee voimakkaasti esim. juodessani vettä. Toisella kädellä saan vapinan pysäytettyä. Vapinaa esiintyy enemmän väsyneenä, mutta levossakin joskus. Pään alueellakin on ”hienoa” nykivää liikettä, joka on ajoittain voimakkaampaa.

Toisetkin ihmiset ovat havainneet vapinan. Ihmiset saavat puheestani huonommin selvää. Työskentelen sairaanhoitajana psykiatrian puolella ja joudun usein toistamaan puheeni. Jotkut asiakkaat jopa matkivat ”nykinääni”. No, monenlaista kuuluu sietää!

Työpäivän jälkeen en jaksa tehdä kotitöitä. Aiemmin harrastin juoksemista, nykyään kuljen lyhyemmin askelin. Rapuissa väsyn. Yöt nukun huonosti, levottomien jalkojen takia. Aamulla herätessä jalat ovat jäykät. Virtsankarkailua esiintyy ajoittain samoin kuin ummetusta. Lisäksi minulla on tasapainohäiriöitä, huimausta, etenkin vasen jalka ajoittain pettää liikkuessa. Syvä laskimotukos iski heinäkuussa, kun en päässyt kävelemään kipeän polvitaipeen takia. Nivelrikkoa ei ole todettu.

Minulla on todettu Sjögrenin oireyhtymä ja Kilpirauhasen vajaatoiminta. Lisäksi minulla on korkea kolesteroli 7,0 ja LDL 4,2, HDL 1,25 ja Trigly 1,85. Kuusi vuotta sitten MRI-tutkimuksessa on todettu cortikaalista atrofiaa ja väljät kammiot. Tutkimuksella etsittiin mahdollista MS-tautia. Sitä ei kuitenkaan ollut ja lääkärin mielestä ei tarvinnut tehdä enempiä tutkimuksia. Se oli ”ei ikää vastaava, mutta normaali löydös” ja vapinaahan kaikilla on silloin tällöin.

Minulla oli jo silloin tämän tyyppisiä oireita kuin nykyäänkin. Olin kuitenkin 6kg hoikempi. Nyt on BMI 28 ja paino on noussut, kun en ole voinut liikkua entiseen malliin. Yritän kuitenkin vähentää syömistä.

Voisiko minulla olla Parkinsonin tauti? Menenkö yksityiselle neurologille vai voinko yrittää ”unohtaa” oireeni ja jatkaa elämään väsyneenä, jäykähkönä keski-ikäisenä naisena? Töissä pitäisi selvitä vielä 7 vuotta.

Vapinat jaetaan neurologin vastaanotolla aktiovapinaan ja lepovapinaan. Aktiovapinan esiintyminen liittyy lihassupistukseen kun taas lepovapina esiintyy nimensä mukaisesti levossa. Kuvaamasi vapina esiintyy siis pääasiassa asentoa ylläpidettäessä (isometrinen lihassupistus) mutta hieman myös levossa. Lisäksi sinulla esiintyy vapinaa pään alueella.

Normaalistikin ihmisellä esiintyy vapinaa tietyissä tilanteissa ja tätä vapinaa kutsutaan fysiologiseksi vapinaksi. Tavallisesti fysiologinen vapina on vain vähäistä eikä se ole silminnähtävää, mutta tietyt tekijät saattavat tätä vapinaa korostaa. Esimerkiksi monille tuttua on vapiseminen jännittävissä tai ahdistavissa tilanteissa sekä krapulassa. Lisäksi tietyt sairaudet kuten kilpirauhasen liikatoiminta (sinulla on vajaatoiminta) voivat fysiologista vapinaa korostaa. Lisäksi on koko joukko lääkkeitä, jotka voivat vapinaa lisätä (kuten esimerkiksi käytössäsi oleva tyroksiini).

Fysiologinen vapina on yleisin. Seuraavaksi tulee essentiaalinen vapina, jolle on tyypillistä käsien aktiovapina jota esiintyy mm. asentoa ylläpidettäessä. Myös koko pään vapina on essentiaalisessa vapinassa tavallista. Essentiaalinen vapina voisi siis olla kyseessä, mutta se on vahvasti perinnöllistä. Viestissäsi ei ilmennyt onko suvussasi esiintynyt vapinoita. Mikäli vanhemmillasi tai sisaruksillasi on esiintynyt samantyyppistä vapinaa, se tukee tätä ajatusta essentiaalisesta vapinasta. Asiaa täytyy kuitenkin arvioida neurologin vastaanotolla. Essentiaaliseen vapinaan on tehokkaita lääkehoitoja käytettävissä. Tyypillisesti vapina on taudin ainoa oire, eikä se siis selitä muita sinulla esiintyviä oireita kuten väsymystä, tasapainohäiriöitä, huimausta sekä jalan pettämistä.

Oireesi selvästi huonontavat elämänlaatuasi päivittäin. Se on jo riittävä syy lähteä hakemaan apua. Ensivaiheessa suosittaisin määrittämään kilpirauhasarvot (vapina ja väsymys), jos ei ole vähään aikaan tehty. Sen jälkeen neurologi voisi yhdessä kanssasi pohtia tätä essentiaalisen vapinan mahdollisuutta muiden asioiden ohella.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen