Väsymys ja jäykkyys
Olen 51-vuotias nainen, muuten terve. Vuoden 2008 alusta vapinaoireita vasemmassa kädessä. Tehdyssä beeta-CIT-SPECT-tutkimuksessa todettiin idiopaattiseen Parkinsonin tautiin sopiva dopamiinikertymävaje tyvitumakkeiden alueella, johon aloitin lääkityksen 8.10.2009 MAO-B-estäjä rasagiliini 1 mg x1. Lisänä käytän Möller Tupla omegaa 3×2 ja Calcichew D3 fortea osteupeniaan. Kaikki vuosikontrollin verikokeet ovat ok. jotka tehtiin tammikuussa 2010.
Mistä johtuu ainainen väsymys? Lenkkeilen päivittäin, syön terveellisesti, normaalipainoinen 53 kg, 166 cm pitkä. Nukun normaalin mittaiset yöunet. Samoin olen huomannut, että jännitän sosiaalisia tapaamisia ihan tuttujen ihmisten kanssa, alan vapista enemmän. Mistä se johtuu? Samoin takareisi on jäykkä, ollut kolmen kuukauden ajan. Samoin hartiat ja olkapäät. Fysioterapiassa lähete on 15 x, jonka aloitin joulukuussa.
Johtuvatko kaikki oireet tästä Parkinsonista, vai onko lääkitys kohdallaan? Voiko tästä sanoa, onko minun sairaus ollut päällä jo miten monta vuotta, ja miten nopeasti se etenee?
Väsymys on melko yleinen oire Parkinsonin taudissa. Se voi liittyä sekä itse taudin aiheuttamaan rasituksensiedon vähenemiseen että useisiin lääkkeisiin. Sinulla käytössä kuitenkin on vain rasagiliini, joka ei tutkimusten mukaan merkittävästi aiheuta väsymystä sivuvaikutuksena. Väsymyksesi voi Parkinsonin taudin lisäksi liittyä toki esimerkiksi aineenvaihdunnallisiin häiriöihin tai mielialankin mataluuteen, jos sellaista on. Verinäytteistä voitaisiin aluksi katsoa tietyt perusasiat kuten hemoglobiini, paastoverensokeri sekä kilpirauhasarvot (TSH, T4V).
Parkinsonin tautiin liittyvä vapina usein korostuu sosiaalisissa tilanteissa. Monesti vastaanotollakin potilas saattaa vapista melko voimakkaasti, mutta kertoo että kotona vapina on paljon vähäisempää. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyy monesti tietoista ja tiedostamatonta lihasjännitystä, joka vapinoita korostaa. Jotkut potilaat ottavat ylimääräisen lääkeannoksen ennen tiedossa olevaa sosiaalista ja jännittävää tilannetta. Joillakin on tällaisia tilanteita varten käytössä betasalpaaja (propranololi) tai lievästi rauhoittava lääke normaalien Parkinson-lääkkeiden lisäksi.
Lihaskivut erityisesti raajojen tyviosissa ovat melko yleisiä Parkinsonin taudissa. Fysioterapia on varmasti paikallaan. Jos siitä ei ole apua, voi harkita kokeeksi myös taukoa rasagiliinihoidossa. Rasagiliini voi harvinaisena sivuvaikutuksena joillekin potilaille aiheuttaa lihaksiston ja tukirangan alueen kipuja.
Jos vapinasi ja lihasjäykkyytesi on keskimäärin lisääntynyt sairauden alkuvaiheesta, saattaa lääkityksen lisääminen olla tarpeen. Neurologisi voi rasagiliinin rinnalle aloittaa esimerkiksi dopamiiniagonistin. Levodopahoitoon tuskin vielä on tarvetta.
Oireittesi perusteella ei vielä oikein voi ennustaa tulevaa. Kun muutama vuosi on kulunut, voidaan sairauden kulun perusteella auttavasti arvioida etenemisnopeutta.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri