Mistä äidin oireet johtuvat?
Onko kyse kuitenkaan Parkinsonista? 76-vuotiaalla äidilläni oli huhtikuussa 2006 akuutti sydäninfarkti. Hoitotoimenpiteissä puhkaistiin keuhkoihin reikä, ja solisluun kohdalta katetria laitettaessa sen laitto epäonnistui. Tämän jälkeen alkoi oikeanpuoleisen käden vapina. Kesäkuussa 2009 vasemmanpuoleinen lakunaari infarkti. Äidillä on siitä jäänyt kova huimaus.
On tutkittu, diagnoosi avh-peräinen etiologia sekä Parkinson. Huimaus on rajua ja jatkuvaa. Äiti kuvaa tuntojaan mm. seuraavasti: kävelee kuin ”vetten päällä”, ja katsoessaan kiinteää kohdetta kohde ”liikkuu”, kuulo huononee kovaa vauhtia, haju- ja makuaisti lähes kadonneet. Nyt lisänä tullut raju ihottuma. Unettomuus vaivaa. Yöuni yhtenäistä vain 3 tuntia. Lääkäreiden vastaanotolla käynyt, mutta oireita tarkastellaan yksittäin, ei kokonaisuutena. Lääkityksenä huimaukseen on kokeiltu mm. dipyridamolin ja asetyylisalisyylihapon yhdistelmälääkettä ja selegiliiniä. Valitettavasti äitini on lääkeyliherkkä, eli kaikki tämäntyyppiset lääkkeet ovat pahentaneet vointia huomattavasti, ja ne on jouduttu lopettamaan kokeilujen jälkeen.
Parkinson-tyyppisenä oireena äidilläsi on oikean käden vapina. Ilmeisesti on epäilty, että kyseessä on parkinsonismi, ei Parkinsonin tauti. Parkinsonismilla tarkoitetaan oiretta, joka muistuttaa Parkinsonin taudin oiretta mutta liittyy johonkin muuhun syyhyn kuten aivoverenkiertohäiriöön. Ainakin jossakin vaiheessa on myös epäilty Parkinsonin tautia, koska lääkehoitona on ollut selegiliini, jota käytetään Parkinsonin taudin hoitoon. Dipyridamolinja asetyylisalisyylihapon yhdistelmälääke on aivoverenkiertohäiriöiden estoon käytettävä lääke.
Mistä sitten äitisi moninaiset oireet johtuvat? Mahdotonta sanoa näillä tiedoilla, mutta ainakaan mitenkään tyypilliset Parkinsonin taudin oireet eivät ole kyseessä. Mikäli äidilläsi on aivokuvauksessa näkynyt runsaasti aivoinfarktien arpia, voisi moninainen oireisto selittyä lukuisten aivoverenkiertohäiriöiden yhteisvaikutuksena. Esimerkiksi pikkuaivojen aivoinfarkti saattaa aiheuttaa huimausta ja tyvitumakkeen aivoinfarkti parkinsonismia. Mikäli tästä on kysymys, on erityisen tärkeää pyrkiä lääkinnällisesti ja elämäntavoin ennaltaehkäisemään uusia aivoverenkiertohäiriöitä ja kuntoutuksella parantamaan nykyistä kuntoa. Suosittelen äitiäsi keskustelemaan näistä asioista hoitavan lääkärin vastaanotolla.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri