Hoitotasapainon löytäminen
Sain Parkinson-diagnoosin v. 2004. Olen nyt 62-vuotias. Lääkityksenä on ollut pelkästään levodopa-benseratsidihoito 100/25, aluksi 4 x 1 /pv. Vaste on ollut sillä aika hyvä, kunnes jäykkyyden ja hitauden huomattavasti lisäännyttyä alkuvuodesta 2010 lisättiin lääkitystä 100/25 6 x 1,1/4/pv. Entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääkistystä kokeiltiin, mutta se ei aiheuttamiensa vatsavaivojen takia sopinut minulle.
Lisäksi minulla on oikean lonkan nivelrikko, joka ajoittain haittaa liikkumista voimakkaan lihasjänteyden lisäksi. Verenpaineessa on huomattavia heittelyitä. Tiedustelen, onko hyvän hoitotasapainon löytyminen tässä tautimuodossa enää mahdollista? Vapinaa minulla ei ole.
Hyvä hoitotasapaino on todennäköisesti saavutettavissa. Lääkityksenä sinulla on vain levodopa ja vielä varsin kohtuullisella annoksella. Mahdollisten tilanvaihtelujen vähentämiseksi voidaan levodopan rinnalle jatkossa aloittaa MAO-B:n estäjä tai dopamiiniagonisti tai molemmat. Lisäksi pienilläkin levodopa-annostuksen muutoksilla voi olla suurta vaikutusta elämänlaatuun ja toimintakykyyn.
Lääkkeessäsi on kahta lääkeainetta: levodopaa ja benseratsidia. Kokeilemassasi lääkkeessä on kolmea lääkeainetta: levodopaa, karbidopaa ja entakaponia. Benseratsidin, karbidopan ja entakaponin tarkoituksena on tehostaa levodopan vaikutusta. Koska viimeksi mainittu lääke ei sinulle sopinut, voidaan jatkossa tarvittaessa kokeilla pelkkää entakaponia nykyisen lääkityksesi kanssa yhdessä otettuna.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri