Miten voin saada luvan olla läsnä mieheni hoidossa?
Mieheni sairastaa Parkinsonin tautia. Nykyisin hän on dementoitunut ja tarvitsee kommunikointiin ympäristön kanssa aina läsnäoloani. Ymmärrän melko hyvin mitä hän haluaa sanoa.
Nyt hänellä oli sydämen eteisvärinää ja jouduimme menemään sairaalan akuuttipalveluun. Siellä minulta estettiin läsnäolo potilaan vierellä. En suostunut hyväksymään käytäntöä. Ja minua jahdattiin ja kutsuttiinpa jopa pari vartijaa paikalle, jotka kylläkin selityksen kuultuaan hiljaa vetäytyivät pois.
Kysyisin kuinka menetellä saadakseni laillisen oikeuden olla läsnä siellä, missä katson sen tarpeelliseksi?
Potilaan lähiomaiset voivat olla paikalla tiettyjen hoitotoimenpiteiden aikana, mutta hoidolliset syyt saattavat tämän estää. On ymmärrettävää, että esimerkiksi steriileihin toimenpiteisiin leikkaussalissa ei voida ottaa ulkopuolisia henkilöitä mukaan. Sairaala voi myös rajoittaa omaisten vierailuaikoja osaston toiminnan mukaisesti siten, että omaisten läsnäolo mahdollisimman vähän haittaa toimintaa. Miehesi tilanne on siinä määrin poikkeuksellinen, että hän kykenee huonosti kommunikoimaan ilman läsnäoloasi, mikä tukee sitä, että sinun olisi hyvä olla paikalla normaalia lähiomaista enemmän. Tavallisesti nämä asiat selviävät keskustelemalla hoitohenkilökunnan ja hoitavan lääkärin kanssa.
Mikäli miehesi dementia on vaikea-asteinen, ja hänen henkiset kykynsä ovat siinä määrin heikentyneet että hän ei kykene valvomaan omia etujaan, voidaan hänelle määrätä maistraatin toimesta edunvalvoja. Usein edunvalvoja on juuri lähiomainen kuten lapsi tai puoliso. Taloudellisten asioiden lisäksi edunvalvoja huolehtii siitä, että päämies saa sopivan hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. Automaattista läsnäolo-oikeutta tämä ei siis kuitenkaan tarkoita.
Tietoa edunvalvonnasta löytyy tästä oikeusministeriön esitteestä ”Holhoustoimen palvelut”
https://www.om.fi/fi/index/julkaisut/esitteet/holhoustoimenpalvelut.html
Ystävällisin terveisin
Valtteri Kaasinen

Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri