Tukena Parkinson-potilaalle

Miten voin parhaiten auttaa miestäni? Hän on saanut tänään tietää sairastavansa Parkinsonin tautia. Minä sain tiedon äskettäin keskellä yötä. Kiireinen ja monessa mukana oleva mieheni on 63-vuotias.

Ensimmäinen asia on ottaa rauhallisesti. Parkinsonin taudin hoito on viime vuosina ja vuosikymmeninä kehittynyt aimo harppauksin, eikä diagnoosi ole enää sellainen tuomio heikentyneeseen elämänlaatuun kuin aiemmin. Rauhallisuutta lisää myös taudin rauhallinen luonne. Kyseessä ei onneksi ole nopeasti etevä ja invalidisoiva sairaus vaan tauti, joka rauhalliseen tahtiin lisää oireita, joita taas voidaan nykylääkityksillä tehokkaasti hoitaa.

Parhaiten autat tässä vaiheessa miestäsi keskustelemalla hänen kanssaan diagnoosista ja sen aiheuttamista tunteista. Yhdessä olette vahvempia. Myöhemmin tulee tarve saada asiallista tietoa taudin oireista ja hoidoista. Tietoa saatte hoitavalta neurologilta ja suosittelen myös lämpimästi tutustumaan Suomen Parkinson-liiton sivustoon https://www.parkinson.fi sekä liittymään jäseneksi. Suosittelen osallistumaan Parkinsonin taudin ensitietopäivään ja myöhemmin myös sopeutumisvalmennuskurssille. Näistä tahoista saa asiallista ja ajantasaista tietoa Parkinsonin taudin hoidoista ja kuntoutuksesta. Sopeutumisvalmennuskursseista löytyy myös ns. parikursseja, joihin voi puoliso osallistua.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen