Parkinson ja elinikä

55-vuotiaalla äidilläni on Parkinsonin tauti ollut jo muutamia vuosia. Hän ei itse ole puhunut sairaudestaan minulle koskaan suojellakseen minua, mutta haluaisin tietää mistä on kysymys. Äiti liikkuu paljon ja pitää kuntoaan hyvin yllä, mikä on hyvä asia sairauden kannalta. Mistään en ole kuitenkaan löytänyt tietoa, miten sairaus vaikuttaa elinikään. Ja kuinka todennäköistä olisi, että tila heikkenisi yhtäkkiä?

Epätietoisuudessa eläminen ei tunnu hyvältä ja se pelottaa. Itse olen niin nuorikin, että asun vielä kotona ja seuraan äidin elämistä päivittäin. Olen huolissani hänestä.

Olen ennusteellisia asioita käsitellyt aiemmin viestissä ”Miten tukea Parkinson-potilasta”, joka löytyy arkistosta kohdasta ”Yleistä Parkinsonista”. Uskon että sieltä löydät hakemasi tiedon taudin vaikutuksesta elinikään. Äkillinen heikkeneminen ei myöskään ole erityisen todennäköistä huomioiden, että kyseessä on ns. rappeumasairaus jonka luonteeseen kuuluu hidas asteittainen heikkeneminen. Esimerkiksi yleistilan laskuun tulehdusten tms. yhteydessä voi kuitenkin liittyä myös suhteellisen äkillinen Parkinson-oireiden lisääntyminen.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen