Onko minulla Parkinsonin tauti?

Jalkojani on särkenyt jonkin verran jo vuosia. Nyt kuitenkin jatkuvasti yötä päivää. Niska on ollut noin kolme viikkoa hyvin tulehtuneen tuntuinen. Särkylääkkeet auttavat hetken, mutta taas särky palaa niin jalkoihin kuin niskaankin. Työni on fyysistä ja kipujen vuoksi kivuliasta. Äidillä oli Parkinsonin tauti ja hoidin häntä paljon. Nyt pelkään, että minulla on Parkinsonin tauti. Onko aiheellista pelätä?

Parkinsonin taudin kolmea pääoiretta (lepovapina, lihasjäykkyys, liikkeiden hitaus) sinulla ei viestisi perusteella ole. Siksi hakisin särkyjen syytä ensisijaisesti muualta. Alaraajojen ja niskan alueen särkyjen syyt ovat monet. Niskasärkyjä aiheuttaa yleisesti esimerkiksi niska-hartiaseudun lihastensio, joka on usein työperäinen ja saattaa olla hyvin hankalaoireinen. Alaraajasärkyjä aiheuttavat esimerkiksi erilaiset nivelvaivat. Vaikka äidilläsi oli Parkinsonin tauti, oireisiisi voit suhtautua rauhallisesti koska mitenkään tyypilliset Parkinsonin taudille ne eivät ole.

Suosittelen sinua kuitenkin hakeutumaan työterveyslääkärillesi jatkuvien särkyjen vuoksi. Sitä kautta voidaan arvioida oireiden syytä ja järjestää sinulle tarvitsemasi hoito.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen