Mitä tehdä kun Parkinson-potilas laihtuu?

Olen Parkinsonin tautia sairastavan 87- vuotiaan vanhuksen hoitaja. Hän painaa 41kg, ruumiin lämpö on 34.4 normaali hänellä. Se on ollut hänellä kuulema aina.

Kysyisin, että mitä tehdä, kun vanhus laihtuu? Hän itse aamulla sanoo keittävänsä puuron. Päivälääkkeiden kanssa hän sanoo ottavansa banaania ja jotain juomista, yleensä vettä. Illalla neljän maissa menen ja teen jotain vahvempaa ruokaa joka sisältää rasvaa ja kermaa. Hän syö kuin lintu! Pieniä annoksia. Laboratoriokokeissa syksyllä oli kaikki arvot hyvät. Onko mitään tehtävissä?

Tärkeää olisi pois sulkea nielemisvaikeuksien mahdollisuus. Joskus pitkälle edenneillä Parkinson-potilailla esiintyy selittämätöntä painon laskua ja syyksi paljastuvat nielemisvaikeudet. Nielemisvaikeus voi johtaa siihen, että suun kautta otettava ravitsemus ei ole riittävä vaan asennetaan vatsapeitteiden läpi ns. PEG-letku. Potilaasi tulisi ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Nielemisvaikeuksia voidaan tutkia ns. nielemisfunktiotutkimuksella tai esimerkiksi puheterapeutin toimesta, mutta ensimmäinen arvio olisi hyvä tehdä hoitavan lääkärin vastaanotolla. Hän voi myös arvioida ovatko jo tehdyt aineenvaihdunnalliset laboratoriotutkimukset riittävät.

Jos sitten ilmenee, ettei mitään rakenteellista tai aineenvaihdunnallista syytä ole painon laskun taustalla, tarvitaan lisäravintoa välttämättömän energiatarpeen ja proteiinien saannin turvaamiseksi. Näitä asioita tulisi käsitellä lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Apteekissa esimerkiksi on tarjolla hyvänmakuisia ja helppokäyttöisiä pillillä juotavia ravintolisiä, jos vaikutelmana on ravinnon saannin vähyydestä johtuva aliravitsemus.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen