Epilepsian yhteys Parkinsonin tautiin

Miesystäväni sairastui epilepsiaan 8 vuotta sitten. Pitkän taukojakson jälkeen kohtaukset uusiutuivat tämän vuoden alussa (kuusi kohtausta viikon sisällä ja pitkä sairasloma).

Ollessaan edellisistä johtuen neuropsykologisessa testissä hänen lähimuistinsa petti täysin ja hän joutui osastolle. Täysi yllätys! Sen enempää aivosähkökäyrä kuin lohkokuvauskaan ei tue uutta epilepsiakohtausta.

Hänellä on ollut pitkään (ainakin vuoden verran) vapinaa toisessa kädessä ja jalassa sekä lepoasennossa myös päävapinaa. Voiko kyseessä olla uusi sairaus eli Parkinson tai vaihtoehtoisesti Alzheimerin tauti? Miten saan lääkärit selvittämään asian? Rakastan häntä yli kaiken ja haluan, että selviydymme yhdessä.

Epilepsia ja Parkinsonin tauti eivät ole kovin kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Epilepsia ei tiettävästi aiheuta Parkinsonin tautia tai lisää sen riskiä. Voi toki olla, että henkilöllä on sekä epilepsia että Parkinsonin tauti vaikka ne eivät syy-seuraus-suhteessa olekaan.

Miesystävälläsi tapahtunut lähimuistin äkillinen ja täydellinen pettäminen ei ole lainkaan tyypillistä Parkinsonin taudille. Alzheimerin tautiin liittyy lähimuistin ongelma, mutta sekin on luonteeltaan pääasiassa hitaasti etenevä. Alzheimerin taudin ollessa kyseessä olisit ehkä todennut hänellä jo aiemmin muistiongelmia ennen muistin täydellistä pettämistä. Joskus muisti menee äkillisesti muutamaksi tunniksi tuntemattomasta syystä (ns. transietti globaali amnesia). Viestisi perusteella on joka tapauksessa vaikea arvioida muistinmenetyksen syytä. Miesystäväsi pääsi onneksi osastoselvityksiin ja sieltä todennäköisesti asia selviää.

Tietyt epilepsialääkkeet saattavat sivuvaikutuksena aiheuttaa hankalaa vapinaa. Tämän asian kartoittamiseksi suositan yhteydenottoa vapinan vuoksi
miesystäväsi epilepsiaa hoitavaan lääkäriin. Hänen vastaanotollaan voidaan tarkemmin arvioida vapinan laatua ja sen mahdollista yhteyttä epilepsialääkityksiin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen