Voiko Parkinson aiheuttaa lihaksien turvotusta?

Johtuuko selän pitkän lihaksen ”turvotus” Parkinsonin taudistani. Vasemman puoleinen lihas on paljon paksumpi kuin oikean puoleinen. Tämä johtaa siihen, että asentoni on koko ajan vino. Olen sairastanut tautia 7 vuotta ja turvotus alkoi yli 2 vuotta sitten. Kävin fysiatrin luona, mutta hän ei keksinyt mistä tämä johtuu.

Asennon vinous voi johtua esimerkiksi selkärangan skolioosista ja selkälihasten puoliero voi olla seurausta skolioosista. Lääkärisi voi arvioida skolioosin mahdollisuutta ja tarvittaessa tehdään röntgen-kuvaus. Olettaisin kuitenkin, että fysiatrisi jo tämän mahdollisuuden aiemmin huomioi.

Toinen todennäköisempi mahdollisuus on, että asennon vinous johtuu ns. Pisa-oireyhtymästä (nimi viittaa kaltevaan torniin Pisan kaupungissa). Se on suhteellinen yleistä Parkinsonin taudissa vaikkakin sen syntymekanismi on epäselvä. Näyttää kuitenkin siltä, että sitä ei aiheuta paikallinen selkälihasten ongelma, vaan se on Parkinsonin taudissa seurausta selän lihasten aivoperäisestä säätelyhäiriöstä. Mahdollisesti Parkinsonin taudin lääkitykset ovat yhteydessä selän virheasennon syntyyn. Botuliinitoksiinipistoksilla on saatu lupaavia hoitotuloksia.

Ystävällisin terveisin
Valtteri Kaasinen

Kirjallisuutta:
Castrioto ym. The pathogenesis of Pisa syndrome in Parkinson’s disease. Mov Disord 2014;29:1100-7

Dupeyron ym. Botulinum Toxin-A for treatment of Pisa syndrome: A new target muscle. Parkinsonism Relat Disord 2015 epub.