Periytynyt Parkinson?

Kävin tänään lääkärillä, ja pelkään nyt sairastavani Parkinsonin tautia. Minulla on lihaskipuja ja aamujäykkyyttä, levottomat jalat -oireyhtymä, kipua jaloissa ja masennusta. Äidilläni oli samat oireet, kun hän 60-vuotiaana sairastui Parkinsonin tautiin, jota hän on kohta sairastanut 20 vuotta. Onko Parkinsonin tauti periytyvää? Olenko turhaan huolissani oireista?

Parkinsonin tauti on onneksi harvoin kovin perinnöllistä. Perinnöllisyysasioita on aiemmin käsitelty tällä palstalla, löydät vastauksen arkistosta.

Oireesi ovat ns. epäspesifit, eli ne voivat liittyä lukuisiin eri sairauksiin ja tiloihin. Olisin selvästi huolestuneempi, jos sinulla olisi esimerkiksi toisen käden ajoittaista lepovapinaa, joka on tyypillinen Parkinsonin taudin ensioire.

Viestistäsi ei ilmennyt, mitä lääkärisi oli ajatellut oireistasi. Mikäli hän piti Parkinsonin tautia mahdollisena, hän laati lähetteen neurologille. Neurologille voit hakeutua myös itse yksityisesti, mikäli olet oireistasi kovin huolestunut, ja kaipaat varmuutta asialle.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen