Parkinsonin taudin periytyvyys

Olen 64 vuotias, perusterve, ei vakituista lääkitystä. Äitini sairastui Parkinsonin tautiin vähän yli 50 vuotiaana ja kuoli n.20 vuotta myöhemmin. Voivatko minun ”oireeni” viitata tähän sairauteen: hikoilu (yöllä 2-3 tunnin välein herään ja kohta on koko ylävartalo hikinen, päivällä hikoilua on selvästi vähemmän, mutta ennakko-oireena on huono olo), silloin tällöin esineet putoilevat kädestäni enkä voi sille mitään, hajuaisti on todella huono?

Pelkään mahdollista Parkinsonia, sillä olen nähnyt taudin hirveyden niin läheltä. Hikoilusta olen maininnut lääkärintarkastuksissa (myös gynekologille) ja saan vastaukseksi ”vaihdevuodet”. Voi olla, mutta ihmettelen kun hikoilu ei yhtään hellitä.

Liiallinen hikoilu on Parkinsonin taudissa suhteellisen yleistä oletettavasti koska hienerityistä säätelevä ns. autonominen hermosto myös vaurioituu. Rasvoittuva iho hikoilun lisäksi on myös melko yleinen ongelma ja tämä saattaa aiheuttaa ihottumaa erityisesti kasvoille, päänahkaan ja rintakehään. Tämä ihottuma on tyypillisesti lievästi punoittavaa, kiiltävää ja rasvaista.

Hajuaistin heikkenemistä on myös kuvattu Parkinsonin taudissa ja joillakin potilailla se on ensioire, joka tulee ilmi vuosia ennen muita oireita.
Käsien kömpelyys voi liittyä Parkinsonin tautiin, mutta toki myös lukuisiin muihin syihin.

Liikahikoilu, hajuaistin heikkeneminen ja käsien kömpelyys eivät kuitenkaan edes yhdessä viittaa kovin voimakkaasti Parkinsonin tautiin. Kaksi ensimmäistä ovat Parkinsonin taudin mahdollisia liitännäisoireita, mutta paljon tärkeämpiä diagnoosin kannalta ovat muut oireet kuten lihasten jäykkyys, liikkeiden hitaus, lepovapina ja tasapainovaikeudet.

Suosittelen sinua vielä ottamaan nämä oireet esille seuraavalla lääkärikäynnilläsi. Lääkärisi voi tuolloin etsiä merkkejä mahdollisista muista neurologisista löydöksistä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen

Parkinsonin taudin iho-oireisiin liittyvää kirjallisuutta:
Fischer ym. Skin function and skin disorders in Parkinson’s disease. J Neural Transm 2001;108:205