Parkinsonin periytyvyys

Hei! Onko Parkinsonin tauti ns. suvussa kulkeva, eli voiko taipumus periytyä? Itseäni huolestuttaa lihasten jäykkyys, Pahinta se on liikkeelle lähtiessä, kävely on ”töpöttelevää”. Tuntuu että kaikki lihakset ovat jäykkiä, selkä ”väsyy” pienestäkin kumarassaolosta. Jaloissa esiintyy lihassärkyä, jota mm. reumalääkäri on tutkinut. On otettu myös koepalat, mutta siinä tai hermoratatutkimuksessa ei ollut mitään poikkeavaa. Syytä näihin särkyihin ei siis löytynyt. Omin silmin havaittavaa vapinaa ei ole. Suvussani on siis ollut Parkinsonia.

Parkinsonin tauti ei tyypillisesti ole suoraan perinnöllinen, vaikka tunnetaan harvinaisia perinnöllisiä tautimuotoja.  Taipumusta tautiin on kuitenkin suvuittain.  Olen aiemmin käsitellyt Parkinsonin taudin periytyvyyttä tällä palstalla, ja löydät halutessasi ko. vastaukset arkistosta.

”Töpöttävää” kävelyä tosiaan esiintyy Parkinsonin taudissa, ja se on ilmentymä lihasjäykkyydestä ja hidasliikkeisyydestä. Usein erityisesti liikkeelle lähtiessä ja käännöksissä askellus saattaa muuttua lyhytaskeliseksi, näennäisen nopeaksikin, tikkaavaksi, ryhti etukumaraksi. Samantyyppistä kävelyä esiintyy myös muissa sairauksissa, ja pelkän kävelyn perusteella ei diagnoosia voi tehdä.

Jos neurologi ei ole vielä sinua tutkinut, voisi se olla ainakin poissulkumielessä tarpeen. Sinulla joka tapauksessa on lihasjäykkyyttä ja siinä määrin elämää hankaloittavia oireita, että syyn selvittäminen olisi tarpeen. Neurologi voi sitten arvioida myös mahdollisia muita neurologisia oireita ja kartoittaa Parkinsonin taudinkin mahdollisuutta kanssasi vastaanotolla.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen