Parkinson ja perinnöllisyys

Täytän kesällä 50v., ja haluaisin tietää, onko Parkinsonin tauti perinnöllinen. Isäni kuoli viime kesänä 86 vuoden ikäisenä, ja hänellä oli Parkinsonin tauti sekä Alzheimerin tauti. Nyt pelkään, että itselläni on se. Minulle on tullut jäykkyyttä, niska- ja hartiajäykkyyttä sekä nivelien jonkinasteista jäykkyyttä. En tahdo jaksaa, ja kärsin myös masennuksesta, josta käyn juttelemassa, olen saanut lääkityksen ja olen työkyvyttömyyseläkkeellä. Minulla on poika 8v., ja haluan tietää, miten on hänen laitansa. Onko hänellä mahdollisuus saada tämä Parkinson? Minä liikun aktiivisesti ja koulutan koiraani ja yritän vielä käydä kokeissa koirani kanssa, mutta tuntuu, että paikat ovat ihan jäykät.

Parkinsonin taudin perinnöllisyyttä olen käsitellyt aiemmassa viestissä, jonka löydät tämän palstan arkistosta (Parkinsonin periytyminen, viesti: Parkinsonin taudin periytyvyys). Yksittäinen tautitapaus lähisuvussa ei siis paljoakaan lisää sairastumisriskiä, koska taudin syntymekanismi on monitekijäinen ja periytyvyys on vain yksi osatekijä.

Lihasten ja nivelten jäykkyyttä esiintyy monissa eri sairauksissa ja tiloissa. Esimerkiksi nivelrikko ja tietyt reumasairaudet voivat tällaisia niveloireita aiheuttaa. Omalääkärisi vastaanotolla voidaan selvitykset aloittaa. Parkinsonin tautikin on toki mahdollinen, mutta ei erityisen todennäköinen.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen