Ystävän oudot oireet

Ystäväni on kärsinyt epämääräisistä oireista jo vuosia. Oireet viittaavat kovasti Parkinsonin tautiin, mutta lääkärit eivät sano muuta, kuin että hänellä on työahdistus ja määräsivät psykologille, joka totesi vuoden hoitojen jälkeen, ettei mitään ongelmaa ole henkisellä puolella. Siltikään lääkärit eivät tutki tätä ystävääni, vaan antavat masennuslääkkeitä, vaikka hänellä on hurjia rytmihäiriöitä, vapinaa, väsymystä, raajojen puutumista. Voisiko häntä auttaa funktionaalinen lääketiede?

Ystäväsi oireissa Parkinsonin tautiin viittaa oikeastaan vain vapina. Vapinankin tulisi olla levossa esiintyvää, jotta se sopisi Parkinson-tyyppiseksi. Esimerkiksi rytmihäiriöt ja raajojen puutuminen eivät ole Parkinsonin taudin tyyppioireita.

Viestisi perusteella on vaikea arvioida ystäväsi oireiden syytä. Etenevää hermoston rappeumatautia, kuten Parkinsonin tautia, vastaan puhuu kuitenkin ainakin kaksi asiaa: 1) oireisto on pysynyt jokseenkin samanlaisena jo vuosia (etenevässä hoitamattomassa taudissa ne lisääntyisivät) ja 2) oireistoon liittyy harvoin keskushermostosairauksiin liittyviä oireita kuten sydämen rytmihäiriöitä.

Funktionaalinen lääketiede tarkoittaa vaihtoehtolääketieteen osa-aluetta, johon en ole saanut koulutusta enkä valitettavasti siksi kykene arvioimaan sen mahdollisia hyötyjä tai haittoja ystäväsi tapauksessa.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen