Yleisjäykkyys ja kipukihelmöinti

Hei, olen 58-vuotias mies. Kummankin käden sormet ovat jäykät, ja mieto kipukihelmöinti koko ajan – samaten jalkaterissä. Nyrkkiin puristamisessa täytyy käyttää voimaa. Voimankäyttö raajoissa tuntuu, että on käytettävä kaikki voima. Yleisjäykkyyttä on. Äidilläni oli Parkinson, käsien uupumista ja vaikeus puristaa ne nyrkkiin.

Jos sinulla on lisäksi liikkeiden hitautta ja oireisto on toisella puolella pahempi, on Parkinsonin tauti periaatteessa mahdollinen. Tämä varsinkin siksi, että äidilläsi on samantyyppistä oireistoa ja Parkinson-diagnoosi. Nyrkistysvaikeus ei kuitenkaan ole Parkinsonin taudin tyyppioire.

Nyrkistysvaikeutta esiintyy myös ja erityisesti ns. myotonia-oireessa. Myotoniassa saattaa olla vaikeutta laittaa käsi nyrkkiin, ja kylmä pahentaa tätä oiretta. Myotonista nyrkistysvaikeutta esiintyy erityisesti liikesuorituksen alkuvaiheessa, ja jäykkyys laukeaa liikettä toistettaessa. Myotonian mahdollisuutta voidaan arvioida neurologin vastaanotolla ja lihas-sähkötutkimuksella (ENMG).

Oireesi joka tapauksessa kuulostavat sen verran hankalilta ja toimintakykyä haittaavilta, että suosittelen hakeutumaan neurologin vastaanotolle tilanteen tarkemmaksi arvioimiseksi.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen