Voinnin nopea huononeminen

Hyvä ystäväni on sairastanut Parkinsonin tautia noin 11 vuotta, ja täyttänyt keväällä 70 vuotta. Oireina ovat lähinnä käsien vapina ja motoriset oireet, jotka tähän asti ovat pikkuhiljaa pahentuneet, kuten sairauden luonteeseen kuuluu.

Nyt vuoden sisällä on tapahtunut kunnossa hurja romahdus; paino putosi muutamassa kuukaudessa yli 20 kg, muistihäiriöt lisääntyneet, sekavuustiloja/harhoja. Hän välillä esim. luulee, että joku henkilö on ollut läsnä, vaikka ei todellisuudessa ole ollut (ilmenee, kun hlö ollut yksin). Ruokahalu on heikentynyt viime aikoina, on ilmennyt kaatumisia (tasapaino heittelee, huimaus) ja sydäntahdin muutoksia. Ystäväni sanoo, että ilma ei kulje; hengitysvaikeuksia (no kuumat ilmatkin vaikuttavat). Häntä on tutkittu monin verikokein ja ruuansulatuskanavan tähystyksin, ja mitään syytä esim. äkilliseen painonpudotukseen ei ole löytynyt. Sydänfilmi ja tulehdusarvot ovat ok.

Voivatko nämä oireet kaikki liittyä Parkinsonin tautiin? Aiemmin henkilöllä oli alhainen verenpaine, nyt muuttunut korkeammaksi, viimeksi oli hyvät arvot. Myös erilaisia lihassärkyjä esiintyy. Lääkkeenä entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke neljä kertaa päivässä sekä levodopa-karbidopa iltaisin.

Onko kilpirauhasen liikatoiminta mahdollinen? Mielestäni ei ole normaalia, että henkilön kunto romahtaa vuodessa yhtä paljon kuin aiemmin n. 10 vuodessa liittyen vain Parkinson-sairauteen.

Mainitsit että asiaa on tutkittu jo monin verikokein, joten voisi olettaa, että myös kilpirauhasen toimintaa mittaavat arvot ovat kunnossa eikä kilpirauhasen liikatoiminta painonlaskua selitä. Asia kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa lääkärin vastaanotolla.

Muistiongelmiin ja dementoitumiseen voi liittyä sekä kuvaamiasi harhoja että painonlaskua. Jatkossa tulisi myös ystäväsi muisti- ja havaintotoimintoja kartoittaa neurologin vastaanotolla. Jatkotutkimuksena tulee tarvittaessa kyseeseen myös ns. neuropsykologinen tutkimus, jossa voidaan tarkasti arvioida muistitoimintojen riittävyyttä.

Parkinson-potilaan suhteellisen nopeakulkuista painonlaskua voi selittää myös nielemisvaikeudet. Mikäli tällaisia esiintyy, tarvitaan mahdollisesti nielemisen tarkempia tutkimuksia ja hoitoja.

Sekavuustiloja ja harhoja voi selittää myös Parkinson-lääkitys. Ystävälläsi on käytössä kaksi levodopavalmistetta, ja mahdollisesti harhoja voitaisiin vähentää pienentämällä levodopa-annosta mahdollisuuksien mukaan tai lisäämällä lääkitykseen erityinen harhoja vähentävä lääke (kuten ketiapiini).

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen