Voimakas hengästyminen

75-vuotias isäni on sairastanut Parkinson-tautia 15 vuotta. Hänelle on lääkityksenä levodopan, karbidopan ja entakaponin yhdistelmälääke 100 mg/25 mg/200 mg klo 4:30, 7:00, 9:30, 12:00, 14:30, 17:00, 17:30.

Hänellä on ollut kyseinen lääkitys 2 vuotta. Pari vuotta hänellä on ollut voimakasta hengästymistä ja joskus hengästyminen menee niin voimakkaaksi, että hän meinaa tukehtua (silmät menevät pyöreäksi, iho harmaaksi, huulet siniseksi), hengitys on kiivas (aivan kuin urheilijat ylitettyään maaliviivan) ja hänellä on tunne että hän tukehtuu. Ambulanssimiehet mittasivat saturaation alimmillaan 68.

Hengästyminen alkaa ”tyhjästä” äkillisesti, hartiat nousevat ylös ja hänellä on kiire pitkälleen, pitkällään hän menee kippuraan. Mielestämme hänellä on ymmärrys kohtauksen aikana (pyydämme häntä aukaisemaan suunsa, koska suu on usein puristuneena kiinni), mutta jälkikäteen hän kieltää/ei muista kohtausta.

Päivystyspoliklinikalla päivystävä yleislääkäri kuittasi sen johtuvan Parkinsonin taudista, jolle ei voida tehdä mitään. Epäilin hoitavalle neurologille, onko hengästyminen lääkityksen haittavaikutus. Joten lääkitys tulisi vaihtaa pois. Neurologi ei vaihtanut lääkettä.

Hengästyminen on yleistä; aina kun lähtee istumaan tai tulee yllättäen istuessa. Ei uskalla lähteä enää ulos, sillä hengästyminen on niin yleistä ja voimakasta.

Isäni on ahdistunut, ja kehonjäsenet ovat kokoajan jännitystilassa (kädet ovat jäykät; puristaa istuessaan käsinojasta, hartia koholla, asento kumara).

Kuuluuko hengästyminen loppuvaiheisiin ja niille ei voida tehdä mitään? Isälläni on ymmärrys, mutta keho on kovilla.

Hengenahdistus on levodopa-karbidopa-entakaponin yleiseksi luokiteltu sivuvaikutus. Oirekuvauksen perusteella on kuitenkin vaikea arvioida voisiko tästä olla kysymys. Yhteyden todennäköisyyttä kuitenkin lisää ajallinen yhteys hengästymisoireen (alku 2 vuotta sitten) ja lääkityksen välillä (ollut käytössä 2 vuoden ajan).

Ottaen huomioon, että isälläsi on käytössä 700 mg levodopaa vuorokaudessa ja annostelukertoja on seitsemän, levodopa on todennäköisesti hänelle välttämätön lääke Parkinsonin taudin lihasoireisiin ja liikuntakyvyn ylläpitämiseksi. Suosittelen kuitenkin vielä keskustelemaan hoitavan neurologin kanssa lääkkeen kokeellisesta vähentämisestä. Mikäli sitten todetaan, että hengenahdistusoire vähenee lääkettä vähentämällä, voidaan lääkitys vaihtaa johonkin muuhun levodopa-valmisteeseen.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen