Väsymys ja liikkeellelähtövaikeus

Olen epäillyt olevani Parkinson-tapaus kahdesta syystä. Ensinnäkään en tahdo aamulla päästä liikkeelle, samoin kuin pitkään istuttuani jalat eivät kanna kunnolla eivätkä suju kävelyyn. Toinen epäilyni aiheuttaja on väsymys: jos syön, on nukuttava, ja pienenkin rasituksen jälkeen väsyttää. Käsien vapina pahenee stressistä ja kahvista. Olen nyt 58-vuotias, liikun työni puolesta ja harrastan liikuntaa.

Liikkeellelähtövaikeus voi periaatteessa sopia lisääntyneeseen lihasjäykkyyteen, joka on yksi Parkinsonin taudin oireista. Toki myös monet muut syyt voivat aiheuttaa liikkumisen vaikeutta ja lisääntynyttä väsymystä, joita sinulla on. Parkinsonin tautiin liittyvä vapina on luonteeltaan levossa esiintyvää ja alkuvaiheessa tyypillisesti vain toisessa kädessä. Vapinaa aiheuttavia tiloja ja sairauksia on monia muitakin Parkinsonin taudin lisäksi.

Suosittelen sinua hakeutumaan näiden oireiden vuoksi oman lääkärisi vastaanotolle. Lääkärisi haastattelee sinut, tekee lääkärintarkastuksen ja mahdollisesti ohjelmoi joitakin perusverikokeita ja/tai kuvauksia. Tarpeen mukaan hän laatii lähetteen neurologille, mikäli oireiden neurologinen alkuperä vaikuttaa edelleen mahdolliselta.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen