Varhaiset Parkinson-oireet

Hei, olen 48-vuotias. Minkä ikäisenä Parkinsonin tauti yleensä alkaa? Itselläni on paljon vastaavia oireita, käsien vapina, päättämättömyys, hikoilu, muistihäiriöt ym. Mitä tehdä?

Parkinsonin taudin riski lisääntyy selvästi iän myötä. Yleisin ikäryhmä diagnoosia tehtäessä on 60–65-vuotiaat, eli diagnoosi tavallisesti tehdään eläkeiän kynnyksellä, vaikka diagnooseja tehdään myös nuorille, alle 30-vuotiaille henkilöille. Oireiden alkamisikä on kuitenkin hankalampi aihe, koska on esitetty, että Parkinsonin tautiin sairastuvalla on saattanut esiintyä tähän viittaavia oireita useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen diagnoosia. Tällaisiksi ennakoiviksi oireiksi on ajateltu mm. hajuaistin heikkoutta, ummetusta ja ns. REM-unihäiriötä. Ongelmana on, että näitä oireita esiintyy runsaasti myös ilman Parkinsonin tautia, joten pelkästään niiden perusteella ei voi yksilöllistä Parkinsonin taudin riskiä arvioida.

Oireidesi vuoksi suosittelen hakeutumaan aluksi yleislääkärin vastaanotolle perusselvityksiä varten. Siellä voidaan alustavasti arvioida vapinan tyyppiä, Parkinsonin tauti on vain yksi vapinan aiheuttaja muiden joukossa. Muistihäiriöt ja päättämättömyys eivät ole tyypillisiä Parkinsonin taudin alkuvaiheen oireita. Hikoilua ja käsien vapinaa voi esiintyä mm. kilpirauhasen liikatoiminnassa.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen