Unen aikainen huitominen

Kysymykseni koskee 68-vuotiasta miestäni. Hänellä on alkanut esiintyä painajaisunen aikaista voimakasta nyrkkeilyä, huitomista ja potkimista. Käydessämme tansseissa hän yhtäkkiä unohtaa humpan askeleet. Hän on kova liikkumaan, lukee mielellään, ei halua opetella mm. tietokoneen käyttöä. Onko syytä pyrkiä tutkimuksiin?

Kyseessä saattaa olla ns. REM-unihäiriö (engl. REM sleep behavioral disorder). Kyseessä on tuntemattomasta syystä esiintyvä unihäiriö REM-unen aikana, jossa tavallisesti lihakset ovat täysin rentoutuneina (unien näkemisen vaihe). REM-unihäiriössä henkilö ikään kuin elää unensa ja painajaisensa hyvinkin fyysisesti. Henkilö saattaa unissaan puhua, huutaa, lyödä ja potkia niin paljon, että se on hänelle itselleen ja samassa sängyssä nukkuvalle partnerille vaarallista. Joskus REM-unihäiriö liittyy neurologisiin sairauksiin kuten Parkinsonin tautiin, mutta usein syy jää epäselväksi.

Suosittelen hakeutumista asian vuoksi neurologin vastaanotolle, missä voidaan unihäiriön luonne tarkemmin selvittää. Mikäli REM-unihäiriö osoittautuu syyksi, siihen on olemassa tehokkaita hoitoja, jotka vaihtelevat kotona tehtävistä muutoksista (vaarallisten huonekalujen ja tavaroiden poistaminen makuuhuoneesta, partnerin väliaikainen muutto toiseen huoneeseen nukkumaan kunnes oireet vähenevät yms.) lääkehoitoon. Esimerkiksi klonatsepaami on osoittautunut tehokkaaksi ja hyvin siedetyksi lääkkeeksi, mikä rauhoittaa yöt monilla potilailla.

REM-unihäiriöön liittyvä englanninkielinen katsausartikkeli:
Trotti LM. REM sleep behaviour disorder in older individuals: epidemiology, pathophysiology and management. Drugs Aging 2010;27:457-470

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen