Sairastanko Parkinsonia?

Olen käynyt Joulukuussa neurologin yksityisvastaanotolla, ja siellä lääkäri sanoi, että essentiaalinen vapina ei aiheuta lepovapinaa, jota koen aamuöisin. Aamulla, kun herään, olen tosi kankea ja hidasliikkeinen. Jos minulla on kiire, hermostun juuri siksi, kun kroppani vaatii aikaa käynnistymiseen. Lapseni kysyy usein, miksi olen niin vihainen, vaikka en olisikaan, mutta kasvoni ovat totiset.

Vasen käteni vapisee enemmän. Olen laihtunut vuoden aikana 10 kg. Työni on ruumiillista ja raskasta. Nukun nykyisin aika huonosti, kun heräilen usein siihen, kun käteni ovat puutuneet ja niitä särkee. Niistä on otettu EMG, jossa ei poikkeavaa. Olin juuri neuron polilla kuulemassa laboratoriolöydöksiä päästäni. Jotain valon välkkymisiä testattiin, ja välillä olin silmät auki ja välillä kiinni jne. Niistä ei juuri mainittavaa, mutta nyt laitettiin verikokeisiin ja pään magneettikuvaan. Miksi? Koska loppuu tämä piina, sairastanko Parkinsonia vai en? Tätini on sairastanut sitä ja on jo edesmennyt.

Oireinasi ovat siis ainakin lepovapina, liikkeiden hitaus, lihasten kankeus, kasvojen ilmeettömyys ja vapinan epäsymmetrisyys. Kaikki nämä oireet periaatteessa sopivat Parkinsonin tautiin, mutta pelkkien oireiden perusteella ei diagnoosia voi tehdä.

Kuvauksesi perusteella sinulle on nyt tehty aivosähkökäyrä, jonka aikana testattiin välkevalolla aivojen sähkötoimintaa. Viestisi perusteella on vaikea sanoa, minkä vuoksi kyseinen tutkimus tehtiin. Tavallisesti aivosähkökäyrää tutkitaan, jos epäillään epilepsiaa.

Nyt olet kuitenkin joka tapauksessa pääsemässä aivojen magneettikuvaukseen ja sen jälkeen varmaankin neurologin vastaanotolle kuulemaan tutkimustuloksia. Verikokeet ja magneettikuvaus mahdollisesti tehdään ns. poissulkumielessä. Eli halutaan sulkea pois muiden tautien mahdollisuus. Perusteelliset tutkimukset ovat hyvä asia, ja vaikka sitten Parkinsonin tauti diagnosoitaisiin, on tehokkaita hoitoja käytettävissä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen