Ristiselän ja raajan jäykkyys ja kipu

Hei! Olen sairastanut kuusi vuotta Parkinsonin tautia (jäykkämuotoista), ja nyt on lääkityksenä levodopan ja benseratsidin yhdistelmälääke 6 x 1,5 ja ropiniroli 4 mg + ropiniroli 2 mg aamuisin yksi tabl. Tiedustelen, onko levodopa-benseratsidi-annostuksen alentamista harkittava, kun vaivoina on ristiselän ja oikean raajan lisääntynyt lihasjänteys ja kipu? Itse arvelen, että levodopan ja benseratsidin yhdistelmä 6 x 1 saattaisi riittää. Kuinka ”alas” voidaan tämän lääkkeen annostuksessa mennä? Minulla on soittoaika omalle lääkärille joulukuun alussa.

Ristiselän ja raajan lisääntynyt jäykkyys ja kipu eivät ole tavallisesti merkkejä liiallisesta levodopa-lääkityksestä. Esimerkiksi pakkoliikkeet, harhat ja voimakas lisääntynyt väsymys ovat tyypillisempiä levodopan liian suuren annoksen sivuvaikutuksia. Ylimääräistä lääkettä ei kuitenkaan kannata syödä, jos oireet pysyvät riittävästi poissa pienemmälläkin lääkityksellä. Sopiva lääkemäärä on yksilöllinen.

Suosittelen, että keskustelet hoitavan lääkärisi kanssa, onko edellytyksiä lääkityksen vähentämiseen. Sopiva lääkemäärä on se, joka juuri ja juuri pitää oireesi riittävästi hallinnassa. Oireesi kertovat sen, kuinka alas annostuksessa voidaan mennä. Jos annosta hitaasti lähdetään vähentämään, jossakin vaiheessa oireesi lisääntyvät, ja sitten tiedetään palata yksi ”pykälä” lääkityksessä takaisinpäin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen