Parkinsonin oireet

Ainakin joidenkin kuukausien ajan olen joskus huomannut, että jos yritän purra hampaita yhteen, alaleuka alkaa hakata niin, etten pysty puremaan. En ole osannut yhdistää sitä mitenkään Parkinsonin tautiin, ennen kuin ihan lähiaikoina olen alkanut kiinnittää asiaan huomiota. Nyt eilen toinen käteni alkoi lepotilassa vapista täysin holtittomasti, ja hakkasi hurjasti jalkaani vasten. Järkytyin kovasti. Huomasin, että pystyn tuntemaan, milloin vapina tulee taas ja otin sen videolle. En yrittänyt pysäyttää kättä. Isälläni oli Parkinsonin tauti. Pitäisikö minun olla huolissani – voiko näihin ”oireisiin” olla muutakin selitystä kuin Parkinson?

Muitakin syitä voi hyvin olla. Tuo alaleuan oire ei kuulosta lainkaan tyypilliseltä Parkinsonin taudin ensioireelta. Alaleukasi vapina, jos sitä sellaiseksi voi sanoa, tulee esille lihastyön aikana eikä levossa. Toisen käden lepovapina sen sijaan on yleinen Parkinsonin taudin ensioire, mutta tavallisesti se alkaa hiljaa hiipien. Esimerkiksi peukalo saattaa aika-ajoin tehdä pientä liikettä levossa ja tätä lievää alkuvaihetta kestää viikkoja/kuukausia. Sinulla sen sijaan toisen käden holtiton ja voimakas pakkoliike tuli äkisti esille ikään kuin kohtauksena.

Suosittelen että ottaisit kuvaamasi videon mukaan lääkärin (mieluusti neurologin) vastaanotolle esimerkiksi kannettavassa tietokoneessa. Videotaltioinnin, haastattelun ja neurologisen tutkimuksen perusteella voidaan tarkemmin arvioida minkälaisesta pakkoliikkeestä oli kysymys.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen