Parkinson-epäily

Olen kärsinyt 3 vuotta kovista polvi-, lonkka, niska- ja hartiakivuista. Nyt olen huomannut vasemman käden ajoittaisen vapinan ja voimattomuuden (kestänyt noin 5 kk). Yleinen väsymystila vaivaa jatkuvasti, hb on 130. Lääkkeinä on pregabaliini, esomepratsoli, metoklopramidi, simvastatiini. Olen 59 v. Pyrin kävelemään päivittäin 3-4 km, miten polvet sallivat. Kiitän vastauksesta!

Olennaista on tieto siitä, onko vapinasi levossa vai rasituksessa esiintyvää. Jos sitä esiintyy vain rasituksessa ja kannatuksessa, se ei ole ensisijaisesti Parkinson-vapinaa. Parkinson-tyyppinen vapina tulee esille esim. kun käsi makaa rentona käsinojalla. Tyypillisesti se on taajuudeltaan melko hidasta ja hieman rannetta pyörittävää. Muita Parkinsonin tautiin liittyviä oireita ovat mm. liikkeiden hitaus ja lihasten jäykkyys. Näistä ei ollut mainintaa viestissäsi.

Jatkuvan väsymyksen ja kipujesi vuoksi tilannetta olisi nyt syytä tutkia lääkärin vastaanotolla. Hemoglobiinin lisäksi tarvitaan muita aineenvaihduntaan liittyviä verinäytteitä kuten kilpirauhasarvot, veren mineraaleja sekä verensokeri. Tarvittaessa laaditaan lähete neurologille.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen