Pään vapina stressitilanteissa
Vapinasta haluaisin kysyä, koska minulla vapisee pää. Olen huomannut, että stressi lisää vapinaa, ja kun muiden kanssa joutuu puhumaan tai esiintymään. Jalassani on luupiikki, joka ei tunnu parantuvan, vaikka olen saanut kortisonia ja syönyt lääkkeitä. Myös olkapääni on kipeä. En saa kättäni kunnolla nousemaan, niska ja hartiat ovat jäykkänä, pää vapisee myös lepotilassa.
Pään alueen vapina voi periaatteessa olla Parkinsonin tautiinkin liittyvä, mutta huomattavasti yleisempi on toisen käden lepovapina taudin alkuoireena. Pään alueen vapina on Parkinsonin taudissa tavallisesti vasta hieman myöhemmin esiintyvä mahdollinen liitännäisoire.
Essentielli tremor on melko yleinen perinnöllinen vapinatyyppi, johon usein liittyy molemmissa käsissä esiintyvä pääasiassa lihastoimintaan liittyvä nopeataajuinen vapina ja lisäksi usein pään vapina.
Kolmas melko yleinen vain pään alueen vapinaa aiheuttava tila on servikaalinen dystonia. Se on niskan lihaksiin kohdistuva häiriö, joka saattaa aiheuttaa pään nykiviä liikkeitä.
Myös muita mahdollisuuksia näiden lisäksi on, mutta lähes kaikkiin tiloihin liittyy oireiden lisääntyminen sosiaalisissa ja stressaavissa tilanteissa kuten sinulla. Alkuvaiheessa suosittelen hakeutumaan pään vapinan vuoksi oman lääkärisi vastaanotolle. Epäselvissä vapinoissa myös mm. kilpirauhasarvot tulisi tarkistaa.
Kantaluupiikin eli plantaarifaskiitin hoidossa keskeisessä asemassa kortisonin ja lääkkeiden lisäksi ovat venytyshoidot, pehmusteet ja tuet. Kirurginen hoito ei tavallisesti tule kyseeseen. Lääkehoidon nyt osoittauduttua riittämättömäksi, kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin näiden muiden hoitomuotojen suhteen. Samassa yhteydessä tulisi tutkia myös olkapääsi siinä esiintyvän selvän liikerajoituksen vuoksi.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri