Pään vapina saunassa

Hei! Olisin kysynyt, että minulla vapisee pää, kun olen saunassa, mistä se voi johtua? Käytän itse mielialalääkkeenä ketiapiinia. Minulla on todettu psykoosisairaus – voisiko se johtua lääkkeistä? Minulla on ero tulossa, vaikuttaako se jotenkin vapinaa?

Vapina ei ole ketiapiinin tyypillinen sivuvaikutus. Itse asiassa sitä ei ole mainittu ketiapiinin sivuvaikutuksissa lainkaan. Muutenkin kyseinen lääkeaine aiheuttaa varsin vähän Parkinsonin taudin kaltaisia oireita. Ketiapiinin lisäksi psykoosisairauksiin käytetään kuitenkin muita lääkkeitä, jotka saattavat aiheuttaa Parkinsonin taudin kaltaisia oireita kuten hidasliikkeisyyttä, lihasjäykkyyttä ja vapinaa.

Vain saunassa esiintyvä pään vapina viittaa siihen, että kuumuus on yhteydessä oireeseen. Mieleen tulee mahdollisuus, että niska-hartiaseudun lihasjännitys helpottuu saunan lämmössä, ja tästä voisi aiheutua pään ylimääräinen liike. Myös stressitilanteet lisäävät fysiologista vapinaa, ja näin tulossa oleva erosikin voi asiaan olla osittain yhteydessä. Parkinsonin tautiin liittyvä tyypillinen oire ei ainakaan ole kysymyksessä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen