Onko veljeni oireet Parkinsonin vai Alzheimerin tautiin kuuluvia?

71-vuotias veljeni sairastaa Alzheimerin tautia. Nyt ilmaantunut käsien vapinaa ja kävelykin on lyhyttä töpöttelyä.Puhettakin on enää hyvin vähän.Onko kyseessä myös Parkinsonin tauti vai liittyvätkö oireet Alzheimeriin?

Alzheimerin tautiin liittyy yleisesti Parkinsonin taudin kaltaisia oireita kuten kasvojen ilmeettömyyttä, liikkeiden hitautta, tasapainovaikeuksia ja kävelyhäiriötä. Joten pitäisin todennäköisimpänä vaihtoehtona, että oireet liittyvät Alzheimerin tautiin.

Joskus on kuitenkin myös niin, että samalla henkilöllä on sekä Alzheimerin taudin löydöksiä että löydöksiä, jotka liittyvät Parkinsonin tautiin. Näiden kahden vaihtoehdon erottaminen toisistaan ei aina ole yksinkertaista. Lisäksi tunnetaan Lewyn kappale –tauti mikä usein alkaa harhoilla ja muistihäiriöillä ja myöhemmin kehittyy Parkinsonin taudin kaltaisia oireita.

Suosittelenkin, että seuraavalla kontrollikäynnillä veljeäsi hoitavan lääkärin vastaanotolla otettaisiin esille muutokset kävelyssä ja lisääntynyt vapina. Hän voi tarvittaessa konsultoida neurologia, mikäli em. vaihtoehtojen erottaminen vaikuttaa hankalalta.

Kirjallisuutta tähän liittyen:
Tsolaki ym. Extrapyramidal symptoms and signs in Alzheimer’s disease: prevalence and correlation with the first symptom. Am J Alzheimers Dis Other Demen 2001; 16:268-278.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen