Oikein käden vapina

Huolenani on muutaman kuukauden ajan oikean käden sormissa tuntuva vapina. Teen paljon työtä mikrolla ja joskus hiiren osuminen oikeaan paikkaan tuottaa vaikeutta. Toisinaan myös sormet ”kramppaavat” niin, että niitä täytyy suoristaa. Kun oikaisen kädet ja katson harottavia sormia, oikean käden sormet vapisevat enemmän. Vasemmassa kädessä sitä tuskin huomaan. Muuten olen terve ja liikunnallinen ihminen.

Jos vapinaa ei esiinny käden ollessa rentona, en olisi huolissani Parkinsonin taudista. Nykyään hiirikäden vaivat ovat yleisiä. Ehkä yleisin on hiirikäden rasitusperäinen oireilu, joka tavallisesti aiheuttaa kipuja ranteen ja kyynärvarren alueelle.

Sormien ”kramppaaminen” tuo mieleen dystonian, joka on yhden tai useamman lihaksen säätelyhäiriö ja aiheuttaa toistuvia, tahattomia liikkeitä ja epänormaaleja asentoja. Paikalliset dystoniat ovat suhteellisen yleisiä esimerkiksi muusikoilla (esim. kitaristit). Ehkä kaikkein yleisin tällainen paikallinen käden kramppaava dystonia tunnetaan nimellä kirjoittajan kramppi (engl. writer’s cramp). Siinä paljon kirjoittavalle henkilölle tulee toistuvasti sormien ja ranteen koukistava kramppaus, kun henkilö on jonkin aikaa kirjoittanut käsin. Tyypillistä on, että kyseessä on toiminto jota tehdään paljon ja liikesarjat ovat toistuvia ja suhteellisen monimutkaisia. Jos dystoniasta on kyse, vapinasikin saattaa olla ilmentymä tästä ja olla ns. dystoonista vapinaa.

Tutkimatta ja haastattelematta on kuitenkin vaikea sanoa tarkemmin. Suosittelen, että hakeutuisit työterveyshuoltoosi ja sitä kautta mahd. neurologin vastaanotolle. Jos sitten dystonia on kyseessä, voidaan sitäkin hoitaan. Paikallista, työhön liittyvää dystoniaa voidaan hoitaa työergonomiaa parantamalla ja paikallisilla botuliinitoksiinipistoksilla.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen