Nuoren henkilön vapina, puutuminen ja väsymys

Hei, olen vasta vajaa 40-vuotias nainen, mutta tässä pikkuhiljaa on alkanut esiintyä käsien vapinaa, tulee ihan yhtäkkiä. Ihmeellistä väsymystä myös ilmenee, eli en jaksakaan tehdä mitään, kävelyllä jalat puutu, sohvalta olen kolme kertaa noustessa lentänyt nurin. Seisoa en jaksa pitkään, enkä kävellä, kun alkaa väsyttää.

Nyt olenkin miettinyt, voiko olla alkavaa Parkinsonia? Kun väliin alkaa ihmeellinen käsivarsien tutina ja tuo väsymys iskee milloin ja missä vain (hävettää). Ensin kuljen ns. normaalia vauhtia, sitten yhtäkkiä en vain pystykään.

Tyypillisesti Parkinson-vapina käsissä esiintyy aluksi vain toisella puolella ja on luonteeltaan lepovapinaa. Vapina on usein hieman pyörittävää (rannetta edestakaisin kiertävää) ja taajuudeltaan melko hidasta. Mikäli vapinasi on luonteeltaan levossa esiintyvää (ei kuitenkaan nukkuessa), se periaatteessa voi olla Parkinsonin tautiinkin liittyvää. Viestissäsi ei sen sijaan tule esille selvää viitettä lihasjäykkyydestä tai liikkeiden hitaudesta, jotka ovat myös Parkinsonin taudin keskeisiä oireita.

Lisääntynyttä väsymystä rasitukseen liittyen esiintyy Parkinsonin taudissa, mutta se on yleistä myös muihin sairauksiin ja yleiseen uupumukseen liittyen. Lisääntyneen päiväaikaisen väsymyksen syyt ovat monet, ja syyn selvittämisessä tulee edetä järjestelmällisesti. Lääkärin tekemä kattava tutkimus sekä tietyt perusverikokeet ovat paikallaan (esim. pieni verenkuva, veren mineraalit, verensokeri ja kilpirauhasarvot). Suosittelen sinua hakeutumaan ensin esimerkiksi omalle terveyskeskuslääkärillesi, missä voidaan selvittelyt aloittaa. Saattaa olla myös niin, että vapina ei ole merkki ensisijaisesta neurologisesta sairaudesta vaan se on oire joka liittyy johonkin muuhun tilaan kuten esimerkiksi kilpirauhasen liikatoimintaan.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen