Niskan jäykkyys ja huimaus

Olen juuri täyttänyt 30 vuotta. Isäni kaatui humalassa, ja joutui kotona käytyään uudestaan sairaalaan, koska ei pystynyt kävelemään eikä puhumaan kunnolla/normaalisti. Nyt hänellä epäillään Parkinsonin tautia. Itselläni on töissä ollessani ollut niskassa jäykkyyttä ja siitä johtuvaa huimausta. Oireita on ollut etenkin, jos on ollut kiireinen/stressaava päivä. Se on diagnosoitu vain niin sanotuksi ”tension neckiksi”. Onko mielestäsi tarvetta käydä joissain testeissä?

Huimaus, johon liittyy niskan jäykkyyttä, ei todennäköisesti johdu Parkinsonin taudista. Parkinsonin taudin keskeiset oireet ovat lepovapina, lihasten (erityisesti raajojen) jäykkyys sekä liikkeiden hitaus. Vaikka isälläsi onkin juuri diagnosoitu Parkinsonin tauti, en olisi nykyisten oireittesi suhteen erityisen huolissani, koska ne eivät missään nimessä ole tyypilliset alkavalle Parkinsonin taudille.

Isälläsi diagnosoitu tauti lisää omaa riskiäsi sairastua Parkinsonin tautiin vain vähän. Niskan alueen jäykkyyttä ja keinuttavaa huimausta yleisesti aiheuttaa niska-hartiaseudun jännitystila eli ”tension neck”. Vaivasi kuulostaa osittain työperäiseltä ja esimerkiksi työfysioterapeutin tekemästä ergonomiakartoituksesta saattaisi olla hyötyä. Mikäli niskan jäykkyys ja huimaus jatkuvat pidempään, suosittelen ottamaan yhteyttä työterveyslääkäriisi.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen