Lyhytkestoinen käsien ja jalkojen tärinä

Olen 40-vuotias, ja olen nyt kuluneen vuoden aikana huomannut muutamia kertoja, että toinen käsi saattaa hetken täristä, tai molemmat jalat hetken aikaa. Tärinä kestää muutamia sekunteja. Usein tärinää on ollut, kun on ollut kiirettä tai jännitystä. Väsymystä on, työni on hektistä ja stressaavaa.

78-vuotiaalla isälläni on juuri todettu Parkinsonin tauti. Onko syytä hakeutua lääkärille, vai voiko tärinä johtua jostain muusta?

Parkinsonin tautiin liittyvä vapina on tavallisesti pitkäkestoisempaa kuin muutamia sekunteja. Sinulla on tätä vapinaa esiintynyt vain muutamia kertoja vuoden aikana. Aiheuttajana tulee kyseeseen myös ns. fysiologinen vapina, jota väsymys ja stressisi ovat provosoineet. Olen tätä ja muita yleisempiä vapinamuotoja käsitellyt tällä palstalla aiemmin. Löydät kyseisen vastauksen arkistosta (Yleistä Parkinsonista/Parkinsonin taudin epäily).

Parkinsonin taudin hitaasti etenevään luonteeseen myös kuuluu, että oireet pidemmällä ajanjaksolla lisääntyvät. Mikäli oireissasi ei ole tapahtunut lisääntymistä, tai varsinkin mikäli ne ovat vähenemään päin, tämä puhuu voimakkaasti Parkinsonin tautia vastaan.

Isälläsi esiintyvä Parkinsonin tauti nostaa omaa sairastumisriskiäsi vain joitakin prosentteja. Tätä perinnöllistä komponenttia olen käsitellyt aiemmin palstalla (Parkinsonin periytyminen/Parkinsonin taudin periytyvyys).

Tarvittaessa voit hakeutua neurologille tarkistuttamaan vapinatyyppisi. Parkinson-vapinan erottaminen muista vapinamuodoista onnistuu kokeneelta neurologilta yhden vastaanottokäynnin puitteissa ilman ns. konetutkimuksia.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen