Levottomat jalat ja kädet

Olen 52-vuotias nainen ja sairastanut Parkinsonia kolme vuotta. Lääkitys tällä hetkellä selegiliini 10 mg 1 tabl., entakaponin, karbidopan ja levodopan yhdistelmälääke 100 mg, pramipeksoli depot 0,52 1 tabl. ja illalla pramipeksoli 0,32 puoli tabl.

Ongelmani on levottomat jalat ja kädet aamuöisin. Jos otan tavallista pramipeksolia illalla puolitoista tabua, se pitää oireet kurissa. Mutta neurologi määräsi otettavaksi depottabletin aamulla ja puolikkaan tavallista illalla, ja tämä taas ei tehoa. Tiedän, että tavallinen pramipeksoli on poistumassa myynnistä. Miksi depot-pramipeksoli pitää ottaa ehdottomasti aamulla, kun sen teho ei kestä aamuyöhön asti? Se myös väsyttää päivällä paljon. Illalla otettuna sen teho varmaan riittäisi, eikä haittaisi, vaikka väsyttäisikin, kun unettomuuttakin on.

Tavallisesti pramipeksoli depot otetaan aamuisin, mutta erityistä estettä sen ottamiseen illalla ei ole. Se voidaan ottaa joko aterian yhteydessä tai muulloin, mutta se tulisi ottaa suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Sinulla ilta-annostelua puoltaa lääkkeeseen liittyvä päiväaikainen väsymys ja yölliset levottomat jalat. Suosittelen keskustelemaan asiasta hoitavan lääkärisi kanssa. Noin 10% Parkinson-potilaista kärsii myös levottomien jalkojen oireyhtymästä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen