Kramppaavat jalat, aloitekyvyttömyys ja vapina

Hei! Alkuun heti kiitos, sivustonne on oikein mainio. Tietoa on hyvin ja se on hyvin aseteltu. Sitten kysymykseeni: Isälläni (69 vuotta) on seuraavia oireita: Öiseen aikaan jalat kramppaavat, ja niitä pitää hieroa uudelleen unen saamiseksi, ryhti on kumara, askelpituus on lyhentynyt ja hänellä on vaikeuksia ”tarttua toimeen”. Lisäksi oikea käsi vapisee niin, että ruokailu on ”tapahtuma”. Terveyskeskuslääkäri epäili Parkinsonin tautia ja passitti lisätutkimuksiin. Tutkimukset eivät vielä ole alkaneet.

Kuulostaako siltä, että oireet voisivat olla Parkinsonin tautiin liittyviä? Kuoleeko potilas lopulta tähän sairauteen, eli viekö dopamiinin puutostila esimerkiksi sydänlihakselta tai muulta tärkeältä elimeltä lopulta voimat, ja potilas siten menehtyy tähän sairauteen? Kiitos etukäteen.

Oirekuvauksen perusteella kuulostaa varsin mahdolliselta, että isälläsi on Parkinsonin tauti. Vähintäänkin lisätutkimukset ovat aiheelliset. Parkinsonin taudin ennustetta olen käsitellyt aiemmin tällä palstalla. Löydät siihen liittyvää tietoa esimerkiksi arkistosta kohdasta ”Yleistä Parkinsonista/Miten tukea Parkinson-potilasta. Tarvittaessa vastaan mielelläni lisäkysymyksiin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen