Kovat kivut

Epäilemme isälläni (74 v.) Parkinsonin tautia. Kivut alkoivat keväällä ja siirtyivät jalkaterästä reisien kautta käsivarsiin. Olen koettanut saada häntä neurologille, mutta hänen mielestään siihen ei ole tarvetta. Häntä hoidetaan tällä hetkellä terveyskeskuksessa iskiaspotilaana.

Hänellä on käytöshäiriöitä, aggressiivisuutta, käden vapinaa, ummetusta, liikkeiden hitautta ja lihasjäykkyyttä. Nyt ruokahalukin on mennyt, ja hän on kuihtunut aika lailla. Varasin ajan kolmen viikon päähän neurologille, ja nyt koetan suostutella hänet lääkärille. Jos kysymys on Parkinsonin taudista, auttavatko lääkkeet koviin kipuihin? Mikä neuvoksi?

Kipu on varsin yleinen oire Parkinsonin taudissa, sitä on arvioitu esiintyvän puolella potilaista. Vertailevia tutkimuksia kivun lääkinnällisestä hoidosta Parkinsonin taudissa ei valitettavasti ole.

Mikäli isälläsi on Parkinsonin tauti, Parkinson-lääkkeiden aloittamisesta saattaa kuitenkin olla apua kipuihin, koska ne vähentävät lihasjäykkyyttä ja siihen liittyvää kipua. Tavalliset kipulääkkeet myös sopivat Parkinson-lääkkeiden kanssa käytettäväksi, joten toiveita on, että isäsi kipuja saadaan lääkehoidolla merkittävästi vähennettyä. Luettelemasi oireiden perusteella neurologin arvio tilanteesta on tarpeellinen.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen