Koko vartalon nytkähtely

Hei, kysyn äitini puolesta. Hänelle on tullut noin puolitoista vuotta sitten nytkähtelyä vartaloon, jolloin koko kroppa heilahtaa. Vaiva on lisääntynyt, ja sitä on käytännössä joka päivä haitaten normaalia elämää välillä todella paljon. Tästä vaivasta on käyty lääkärissä useammankin kerran, jolloin on arveltu sen johtuvan parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmälääkkeestä, B-vitamiinin puutteesta ym. Äidillä on myös jäykkyyttä, särkyjä, voimakasta huimausta ajoittain, mutta ne voivat johtua myös lepovaiheessa olevasta nivelreumasta. Lisäksi on sokeritauti, verenpainetauti ja osteoporoosi sekä rytmihäiriöitä.

Kysyisin, voisiko Parkinsonin taudissa olla tämän kaltaista vartalon nytkähtelemistä. Suoranaista vapinaa ei ole.

Kiitos vastauksesta.

Edenneeseen lääkittyyn Parkinsonin tautiin saattaa levodopahoidon seurauksena liittyä pakkoliikkeitä eli dyskinesioita. Tällaiset pakkoliikkeet saattavat esiintyä myös vartalon alueella ja estää esimerkiksi paikallaan istumisen. Äidilläsi ei Parkinsonin tautia ole todettu eikä sen hoitoon tarkoitettua levodopaa ole käytössä, joten tästä ei voi olla kysymys. Alkuvaiheen oireena vartalon nytkähtely olisi poikkeuksellista, koska muita tyyppioireita ei jäykkyyttä lukuun ottamatta esiinny.

Mikäli neurologi ei ole vielä tutkinut äitiäsi vartalon nytkähtelyn vuoksi, saattaisi se olla hyödyksi. En niinkään epäile Parkinsonin tautia oireiston taustalla, vaan kyseessä voi periaatteessa olla jokin harvinaisempi liikehäiriö, joka aiheuttaa lihasten nykäyksiä (myoklonusta).

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen