Kihelmöivä kipu

Olen 61-vuotias mies ja minulla on todettu lievä Parkinsonin tauti. Hakeuduin tutkimuksiin vasemman käden kihelmöivän ja pistävän kivun vuoksi. Haluaisinkin tietää, kuuluuko tähän tautiin tällainen kihelmöivä kipu? Erityisesti kihelmöinti tuntuu maatessani lämpimän peiton alla. Viileä auttaa oireeseen. Lisäksi saunominen tuntuu pahalta. Liittyykö se myös tähän tautiin?

Parkinsonin taudin ensioireena kuvaamasi kihelmöinti ja kipu yläraajassa ei ole kovin tyypillinen. On mahdollista, että sinulla on Parkinsonin taudin lisäksi jokin muu vaiva joka aiheuttaa ko. oireet. Esimerkiksi kaularangan juuriaukkoahtaumat vasemmalla on yksi mahdollisuus. Nämä monesti heijastavat kipua, puutumista ja kihelmöintiä yläraajaan. Tämä mahdollisuus olisi tutkittavissa ns. ENMG-tutkimuksella ja kaularangan kuvantamisella.

Vasemman yläraajan kipuihin liittyy olennaisena osana mahdollisuus sydänperäiseen oireeseen. Sinulla oire ei kuitenkaan tule esille rasituksessa, joten sepelvaltimotaudin oireesta tuskin on kysymys. Jos oire tuntuu vain käden alueella, on esimerkiksi rannetunnelioireyhtymä (hermopinne ranteen alueella) mahdollinen. Näistä ja muista vaihtoehdoista suosittelen keskustelemaan vielä hoitavan lääkärisi vastaanotolla. Yhdessä hänen kanssaan voit sitten arvioida onko vielä tarvetta jatkotutkimuksiin vai liittyykö oireesi Parkinsonin tautiin.

Parkinsonin tautiin liittyy myös ns. autonomisen hermoston oireita, jotka vaikuttavat mm. verenpaineen säätelyyn. Tämän vuoksi saunan kuumuus voi herkemmin aiheuttaa huimausta ja heikkoa oloa Parkinson-potilaille. Ei sen sijaan ole tiedossa, että saunominen aiheuttaisi muutosta itse Parkinsonin taudin liikehäiriöön.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen