Karvanlähtö

Olen 62-vuotias mies. Mikä on voinut aiheuttaa viime kuukausina karvojen lähdön ylä- ja alaraajoista, kainaloista, rinnasta ja vatsalta? Parrankasvu on heikentynyt, mutta on vielä melko sakea, samoin häpykarvoitus. Sinänsä lähes karvattomuus ei ole ongelma, mutta pohdituttaa.

Parkinsonin tauti on diagnosoitu 2/2009, lääkkeinä pitkävaikutteinen ropiniroli 2 tabl. aamulla (yht. 12 mg) ja selegiliini 10 mg 1 tabl. aamulla ja toinen iltapäivällä. Lisäksi rytmihäiriöiden hoitoon bisoprololi 10 mg 1 tabl. aamulla, eturauhasen liikakasvuun dutasteridi ja tamsulosiinihydrokloridi kumpaakin 1 kapseli päivässä sekä erektiolääke tadalafiili 20 mg ½ – 1 tabl. tarvittaessa. Libido on kunnossa. Olen syönyt nyt 2 viikkoa sulfaa (yhdistelmälääke trimetopriimia 80 mg ja sulfadiatsiinia 500 mg 1 tabl. kahdesti päivässä) infektion hoitoon.

Voiko syynä olla vitamiinien ja kivennäisaineiden puute?

Sinulla on siis käytössä ropiniroli, selegiliini, bisoprololi, dutasteridi, tamulosiini, tadalafiili sekä trimetopriimi ja sulfadiatsiini. Vartalokarvoituksen vähenemistä ei ole mainittu minkään näiden lääkkeiden haittavaikutuksissa. bisoprololin harvinainen haittavaikutus on hiustenlähtö.

Raudan ja sinkin puute voivat aiheuttaa hiustenlähtöä kuten monet aineenvaihdunnan häiriöt (esim. kilpirauhasen toiminnan häiriöt). Tunnetaan myös Alopecia eli pälvikaljuus, jonka tyyppioireena on läiskittäinen hiustenlähtö. Joskus harvoin sekä hiukset että kehon ihokarvoitus vähenevät, ja tämä tunnetaan nimellä Alopecia universalis. Halutessasi voit hakeutua alkuvaiheessa oman terveyskeskuslääkärisi vastaanotolle, jossa voidaan tilannetta tarkemmin arvioida.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen