Karvankasvu

Hei. Tämä on minulle ainut väylä saada tietoa – kiitos siitä, koska neurologin vastaanotolle ei pääse. Lääkitys: ropiniroli depot 20mg + karbidopa 4 kpl + rasagiliini 1 kpl. Tämä on ollut 2 kk. En ole mielestäni turhamainen, mutta kasvoissa on alkanut ilmetä karva-nukkaa ja huulten yläpuolella karvoitusta. Olen seurannut jonkun aikaa, ja se lisääntyy. Missä syy? Kiitos vastauksesta.

Karvankasvu ei todennäköisesti liity käyttämiisi lääkkeisiin. Sivuvaikutuksissa ei ole tällaisesta mainintaa eikä tapausselostuksiakaan ole julkaistu. Myöskään Parkinsonin tautiin ei liiallinen karvankasvu tavallisesti liity.

Naisella tapahtuvaa liiallista karvankasvua miestyyppisillä alueilla kutsutaan hirsutismiksi. Miestyyppisiä alueita ovat kasvot (viikset, parta, posket), rintakehä, vatsa ja reisien sisäpinta.  Noin puolella hirsutismipotilaista syynä on mieshormonien, kuten testosteronin, liikatuotanto. Sinulla karvoitus painottuu kasvoihin ja on lisääntynyt.  Suosittelen ottamaan asian esille oman lääkärisi vastaanotolla. Mahdollisesti seerumin testosteronipitoisuuden määrittäminen on tarpeen sekä muun hormonaalisen toiminnan kartoitus osittain riippuen siitä, oletko vaihdevuodet ohittanut.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen