Jäykkyys ja väsymys

Kysyisin, sopivatko oireeni Parkinsonin tautiin. Olen 54-vuotias verenpainetautia ja diabetesta sairastava nainen. Olen noin viisi kuukautta kärsinyt yleensä aamuisin voimakkaasta jäykkyydestä etenkin alaraajoissa. Vapinaa ei ole. Myöskin aloitekyvyttömyyttä ja voimakasta väsymystä on ollut. Päivät hiukan vaihtelevat, joskus jäykkyys kestää useita tunteja ja joskus on helpompia aamuja. Lääkkeeksi olen saanut särkylääkettä (Burana 600 mg).

Läheiseni ovat sanoneet ja huomaan itsekin, että hajanaisuutta ja muistivaikeuksia on jonkin verran. Olen aina ollut ns. vikkeläliikkeinen ja nyt tuntuu, etten taivu juuri mihinkään.

Yst. terveisin ”syy ei ole selvinnyt erik. lääkärilläkään”

Nimimerkkisi perusteella olet käynyt jo erikoislääkärillä. Mikäli kyseessä oli neurologian erikoislääkäri eikä Parkinsonin tautia todettu, pitäisin sen mahdollisuutta epätodennäköisenä. Lihasjäykkyyttä esiintyy Parkinsonin taudissa, mutta alkuvaiheessa se on usein pahempaa jommallakummalla puolella, esim. oik. puoleisissa raajoissa. Sinulla sen sijaan esiintyy symmetristä alaraajojen jäykkyyttä erityisesti aamuisin, mikä ei ole aivan tyypillistä. Suosittelen hakeutumaan asian vuoksi neurologin vastaanotolle, mikäli et ole jo siellä käynyt.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen