Jalkojen ja kävelyn oireet

Hei. Olen 32-vuotias mies, ja minulla alkoi reilu kolme vuotta sitten ensiksi jalat oireilla sillä tavalla, että se alkoi aina vasemmasta niin, että kävely hidastui. Sitten oireet siirtyivät myös oikeaan jalkaan siten, että se kävely oli aina sellaista töpöttelyä, ja piti aina pitää taukoa ja jatkaa taas. Lääkäri sanoi tuolloin, että se on katkokävelyä, ja kehotti lopettamaan tupakoinnin. Olen myös huomannut, että esim. syödessä niska ja hartiat ovat aina jännittyneet, muttei sillä tavalla, ettei niitä voisi laskea alas ja yrittää olla rennosti. Sekä viimeaikoina aamuisin on aika kankea olo. Ei aina.

Nyt olen ollut kaksi ja puoli kuukautta polttamatta, mutta ei se ole tuohon kävelyyn kyllä juuri auttanut. Sekin vielä, että ennen minulla oli hyvä tasapaino, mutta nyt se on aika heikko, kun enää ei meinaa aina pystyssä pysyä, kun esim. vaihtaa vaatteita.

Olen alkoholisti. Nyt ollut vuoden raittiina, ja kärsin psyykkisistä ongelmista paljon. Lääkitykseni on: ketiapiini 800 mg yöksi, pitkävaikutteinen venlaflaksiini 300 mg, risperidoni 3 mg, pitkävaikutteinen natriumvalproaatti 300+300 epilepsiaan, metoprololi 47,5 mg 1.5 päivässä verenpaineeseen, disulfiraami sekä klonatsepaami 2 mg iltaa rauhoittamaan.

Jep. Niin, ja yhdessä vaiheessa olin melkein oireeton. Pystyin kävelemään lähes normaalisti. Ja sekin vielä, että jalkapohjani ovat koko ajan puutuneet, muttei täysin tunnottomat. Liikuntaa olen yrittänyt harrastaa. Uin, ja käyn kuntosalilla psyykkisen voinnin mukaan. Kiitos. Moi.

En ensisijaisesti epäilisi Parkinsonin tautia kävelyhäiriösi taustalla. Mikäli katkokävelystä on kysymys, se voi johtua verenkierrollisista syistä (siksi lääkärisi kehotti tupakoinnin lopettamiseen) tai selkäydinkanavan ahtaumasta lannerangassa.

Koska taustalla kuitenkin on alkoholin käyttöä ja jaloissa tuntuu jatkuvaa puutumista, pidän todennäköisimpänä aiheuttajana ns. polyneuropatiaa eli ääreishermoston toimintahäiriötä, jolle alkoholinkäyttö altistaa. Tämä asia on selvitettävissä lihas-sähkötutkimuksella (ENMG), ja samalla tutkimuksella voidaan saada viitteitä lannerangan selkäydinkanavan ahtaumasta, mikäli siitä on kysymys. Tarvitaan myös joitakin polyneuropatiaan liittyviä laboratoriotutkimuksia, koska esim. diabetes voi aiheuttaa samantyyppistä ääreishermoston vikaa.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen