Hidastuneisuus, hahmotus- ja tasapainohäiriöt

Hei, olisiko mielestäsi tarpeen neurologinen tutkimus? Omat epäilyni vaivaavat sen verran oireideni osalta, että haluaisin ”mielenrauhan”.

Olen huomannut outoa jäykkyyttä, varsinkin aamulla olo on kuin puupökkelöllä ja kävelyni muistuttaa katkokävelyä, hyvä kun en nenälleni lennä ennen kuin saan jalat käskytettyä toimimaan. Myös lisääntynyt kankeus, hitaus, kömpelyys ja hahmotus- ja tasapainohäiriöt (en pysty seisomaan yhdellä jalalla ilman tukea)mietityttää minua.

Puolisoni huomauttelee välillä, että etkö huomaa kun kätesi vapisevat, jota en kyllä aina itse heti huomaa. Tunnistan kyllä itsessäni tapahtuneita fyysisen kunnon muutoksia ja hidastuneisuutta. Olen 58-vuotias ja jäänyt kaksi vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeelle selkärankareuman ja fibromyalgian takia, jotka kyllä oireilevat omalla tavallaan, mutta pitkään sairastaneena luulisin osaavani erottaa niiden oireet, joita olen mukanani kuljettanut vuosia.

Ulkoilen päivittäin paljon koirani kanssa ja muutenkin harrastan ns. hyötyliikuntaa. Tämä outo tunne lisääntyneestä kankeudesta ja hitaudesta vapinoineen, voiko sen panna vanhuuden piikkiin? Vaikka olen vakaasti päättänyt, että vanhaksi en ala, vaikka joka päivä vanhenen!

Ystävällisesti vastausta odottava.

Sinulla on lihasjäykkyyttä, liikkeiden hitautta ja vapinaa, mitkä ovat Parkinsonin taudin keskeisiä oireita. Kyseiset oireet eivät kuitenkaan ole ns. spesifisiä Parkinsonin taudille, eli niitä esiintyy yhdessä tai erikseen myös monissa muissa sairauksissa sekä ohimenevänä myös ilman taustalla olevaa sairautta.

Mielenrauhasi vuoksi olisi ehkä kuitenkin parasta hakeutua lääkärin vastaanotolle, koska nykyiset oireesi eivät ainakaan selvästi muistuta fibromyalgiaan tai selkärankareumaan aiemmin liittyneitä oireitasi. Vapinasi tyyppi jäi viestisi perusteella hieman epäselväksi. Parkinson-vapina on tyypiltään lepovapinaa eli ilman aktiivista lihastyötä esiintyvää vapinaa, ja se ilmenee useimmiten aluksi vain toisella puolella, esimerkiksi vain oikeassa kädessä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen