Epilepsiapotilaan Parkinson

Hei! Olen 31-vuotias mies. Olen sairastanut epilepsiaa 28 vuotta. Kohtauksia on, mutta harvakseltaan. Nyt ajan myötä on tullut hienoista vapinaa lähinnä sormiin ja uutena oireena tönivää selän liikettä, kun istun normaalisti. Oletteko sitä mieltä, että kyse on Parkinsonin taudista? Jos olette, voitteko vaikuttaa siihen, että otatte lääkäriini myös yhteyttä, kun hän ei ole minua tutkimuksiin laittanut?

Parkinsonin tautiin liittyvä vapina esiintyy tavallisesti alkuun vain toisessa kädessä, ja se on tyypillisesti melko harvataajuista ja laaja-amplitudista. Parkinsonin tauti on myös hyvin harvinainen sinun ikäisilläsi. Sen sijaan tiettyihin epilepsialääkkeisiin (kuten valproaattiin) liittyy sivuvaikutuksena vapinan mahdollisuus. Tönivään selän liikkeeseen on vaikea ottaa kantaa sitä näkemättä, mutta mahdollisuuksien rajoissa on myös sen liittyminen epilepsiaan.

Suosittelisin vielä keskustelemaan lääkärisi kanssa vapinan mahdollisesta liittymisestä käyttämääsi lääkitykseen. Hoitoyksikössä voi tavallisesti esittää toiveen lääkärin vaihtamisesta, mikäli yhteistyö ei tunnu toimivan.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen