Elohiiri ja hermosäryt

Olen vasta 32-vuotias perusterve sekä liikunnallinen mies, ja muutenkin elämäntapani ovat mielestäni hyvinkin terveelliset. Samoin elämäntilanteeni on hyvä, ja kaikki asiat ovat tasapainossa.

Päällimmäinen asia on se, että viime vuosina minulla on lisääntynyt ”elohiiren” esiintymistä eri paikoissa (muun muassa ylempänä käsivarressa, jommankumman silmän alueella, selässä, reidessä, ja jokin sormi nykii silloin tällöin kontrolloimattomasti). Joitakin vuosia sitten tätä tapahtui harvoin, mutta nykyään sitä tapahtuu viikoittain tai joskus jopa päivittäin.

Myöskin minulla on ollut erityisesti viimeisen vuoden aikana joinakin aamuina sellainen ongelma, että kyynärtaipeissa ja polvitaipeissa on esiintynyt hermosärkyä (joka sitten muutaman tunnin kuluessa heräämisestä häviää) ja olo on ollut herätessä heikko sekä kankea. Lisäksi satunnaista huimausta esiintyy silloin tällöin joitakin minuutteja paikasta ja ajasta riippumatta.

Voiko näitä oireita mitenkään yhdistää Parkinsonin tautiin?

Oireesi eivät ole mitenkään tyypilliset alkavalle Parkinsonin taudille. Oikeastaan ainoastaan aamuinen kankeus on jotenkin yhdistettävissä Parkinsonin tautiin.

Kuvaamasi lihasnykäykset (”elohiiret”) kuulostavat faskikulaatioilta, jotka usein ovat hyvänlaatuisia vaikkakin kiusallisia. Myös tiettyihin sairauksiin liittyy lisääntynyttä taipumusta faskikulaatioihin. Koska oireesi (faskikulaatiot, hermosäryt, heikko olo, kankeus ja huimaus) ovat lisääntyneet viime aikoina, olisi asia hyvä tarkistuttaa lääkärin vastaanotolla. Kyseessä on oireisto, joka on siinä mielessä epäspesifi, että sitä ei voi oireiden perusteella paikallistaa tiettyyn elimeen. Siksi asian tutkiminenkin pitäisi aloittaa laajalla skaalalla perusasioista kuten lääkärin haastattelusta, perustutkimuksesta sekä ehkä myös perusaineenvaihdunnan tutkimisesta laboratoriokokein.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen